U posljednje je vrijeme sve više celebrityja koji se okreću veganskoj prehrani. Vozač Formule 1 Lewis Hamilton, tenisač Andy Murray, glumice Alicia Silverstone i Michelle Pfeiffer samo su neke od brojnih poznatih faca koje jedu isključivo hranu biljnog porijekla. U posljednjih 10 godina, broj je vegana narastao za 350 posto, pokazuje istraživanje. Koristi su sa zdravlje ovakve prehrane zaista ogromne, a da ne spominjemo etičke i ekološke prednosti.
Postoji mnogo razloga zašto je veganstvo dobro za zdravlje, ali ono što vjerojatno većinu muči jest: što će se dogoditi kad prestanem jesti meso i životinjske proizvode? Hoću li osjetiti kakve simptome apstinencije? Nutricionisti su iznijeli svoja stajališta i objasnili što se zapravo događa u tijelu kad čovjek postane vegan.
Umor
Zbog nedostatka crvenog mesa u biljnoj prehrani, vegani (i vegetarijanci) obično su manjkavi u vitaminima B12 i željezu. To može dovesti do umora, glavobolja, vrtoglavice i, ako se ne liječi, anemije. Međutim, vrlo je jednostavno dopuniti i B12 i željezo, bilo uzimajući dodatke ili jedući vegansku hranu koja je obogaćena tim tvarima. Postoje brojne namirnice koje su prirodno bogate željezom, kao što su lanene sjemenke, orašasti plodovi i špinat.
Manjak kalcija
Izostavljanje cijelih skupina hrane iz vaše prehrane uzrokovat će neke nedostatke, a kada je riječ o mliječnim proizvodima, nedostatak je kalcij. Kao i kod željeza i B12, ovo se lako može popraviti odgovarajućim nadomjescima. Rješenje je prebacivanje na biljno mlijeko koje je također obogaćeno kalcijem. Većina sojinih napitaka sadrži 120 mg kalcija u 100 ml, a to je razina koja je slična kravljem mlijeku.
Češći odlasci na WC
Vegani prirodno unose u tijelo više vlakana. Klice, cjelovite žitarice i škrobno povrće uobičajene su sastavnice veganske prehrane i prirodno su bogate vlaknima. Redovno konzumiranje ove vrste prirodno će poboljšati vaš probavni sustav, što znači da ćete se češće čistiti.
Manji rizik od kardiovaskularnih bolesti
Veganski proteini, osobito soja, mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti poboljšanim profilima kolesterola i krvnog tlaka. Vegani i vegetarijanci imaju manji udio zasićenih masnoća od većine ljudi koji jedu meso, što naknadno smanjuje rizik od srčanih udara i bolesti koronarnih arterija.
Mršavljenje
Studije pokazuju da vegani imaju manji indeks tjelesne mase od ne-vegana. Iako to može smanjiti rizik od dijabetesa, također objašnjava zašto su vegani i vegetarijanci obično mršaviji od ostalih. Kad prestanete jesti meso, osjećat ćete se punije od voća bogatog vlaknima te obroka na povrtnoj osnovi. Ali pripazite, jer ako ćete jesti više kruha, čipsa i keksa, vaša bi vas veganska dijeta mogla i udebljati.