Jeste li ikada čuli za pojam superhrana? U pitanju je hrana koja radi čuda našem zdravlju, ali je nažalost prate i visoke cijene. Magistar nutricionizma Marko Šimić je za Pomakni Granice rekao nešto više o superhrani i zašto je toliki broj ljudi toliko diže u visine.
Kako kaže, popularnost određenih namirnica raste zbog njihovih potencijalnih zdravstvenih prednosti.
Što je to superhrana?
"Percepcija da su određene namirnice vrednije od drugih temelji se na njihovom sastavu. Iako je termin više marketinški nego znanstveni, popularnost ovih namirnica raste zbog njihovih potencijalnih zdravstvenih prednosti. Superhrana se često ističe zbog visokog sadržaja specifičnih nutrijenata koji mogu pridonijeti poboljšanju zdravstvenog stanja", tvrdi Marko.
Tako se, primjerice, borovnice često naziva superhranom jer su bogate antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, dok chia sjemenke i avokado sadrže visoke razine Omega 3-masnih kiselina koje su korisne za zdravlje srca i krvožilnog sustava.
Superhrana - Mitovi
Među najčešćim mitovima o superhrani je da konzumacija ovih namirnica može nadomjestiti loše prehrambene navike, odnosno znatno poboljšati zdravlje bez drugih promjena u načinu života.
"Iako ove namirnice mogu biti dio zdrave prehrane, važno je shvatiti da one nisu magični lijek koji će riješiti sve zdravstvene probleme", upozorio je Šimić i istaknuo da mnogi pojam superhrane povezuju s visokim cijenama.
"Postoji uvjerenje da su ove namirnice egzotične i skupe, a zapravo mnoge lokalne i pristupačne tzv. obične namirnice poput špinata, jabuke ili borovnica također mogu sadržavati esencijalne nutrijente. Kako bismo zaobišli ove mitove, važno je informirati se iz pouzdanih izvora i gledati na superhranu kao dio šireg, uravnoteženog prehrambenog režima koji uključuje raznolike namirnice", ističe Šimić.
Kao kod svih namirnica, umjerenost je ključna, a pretjerivanje može dovesti do ozbiljnih tegoba i smetnji.
"Konzumacija previše chia sjemenki može izazvati probavne smetnje zbog visokog sadržaja vlakana. Slično tomu, goji bobice mogu izazvati alergijske reakcije kod osjetljivih pojedinaca ili interferirati s određenim lijekovima poput varfarina. Također, sjemenke lana mogu u većim količinama imati laksativni učinak", upozorio je nuricionist.
Važan je način pripreme
Kaže da je također način pripreme namirnica ključan u očuvanju vrijednih nutrijenata, a time i potencijalnog pozitivnog učinka na zdravlje.
"Svježe namirnice treba konzumirati što svježije kako bi se smanjio gubitak nutrijenata oksidacijom. Kuhanje na pari ili kratkotrajno pirjanje bolji su načini pripreme od dugotrajnog kuhanja, jer pomažu očuvanju vitamina i minerala", kaže Šimić i dodaje:
"Sirove namirnice, poput voća i povrća, mogu se konzumirati bez ikakve termičke obrade kako bi se maksimalno iskoristile njihove hranjive tvari. Također, namakanje sjemenki i orašastih plodova nekoliko sati prije konzumacije može pomoći u poboljšanju njihove probavljivosti i bioraspoloživosti nutrijenata", preporučio je.
Nutricionist je zaključio da namirnice koje nazivamo superhranom mogu biti vrijedan dodatak prehrani, ali samo u trenutku kada im pristupamo umjereno i ne oslanjamo se isključivo na njih kad je riječ o očuvanju i postizanju zdravlja. Ključ je u raznolikoj prehrani koja uključuje široku paletu proizvoda baziranih na lokalnim i domaćim namirnicama, pa to svakako valja uzeti u obzir.
'Čitajte deklaracije'
Uz klasične namirnice, mnoge od onih koje se nazivaju superhranom mogu se kupiti u trgovinama u obliku dodataka prehrani, a pritom valja uzeti u obzir proizvođača i provjeriti kvalitetu.
Također, važno je čitati deklaracije na takvim proizvodima kako biste bili sigurno što točno kupujete. I kod takvih proizvoda valja pripaziti na količinu koju konzumirate, jer u konačnici, superhrana je samo pojam koji se veže uz udio nutrijenata. Možda neka druga, domaća i zanemarena namirnica, ima bogatiju paletu hranjivih tvari.
POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Dan šećerne bolesti: U Hrvatskoj 600 tisuća ljudi boluje od dijabetesa, a Hrvatima je najveći problem - hrana