Ćevapi se ne mogu jesti bez luka, kao ni slanina ni čvarci ni mnogo drugih delicija iz naših krajeva. Ni salate ne idu bez luka, a ni varivo od graha.
No, iako je luk neizopstavna namirnica, a pritom i zdrava za organizam, nikako nije zdrava za vaš socijalni život. Izgleda da će se i to uskoro promijeniti pa ćemo moći imati, kako kaže izreka, i ovce i novce.
U Americi je proizveden luk od kojega ne lijete kišu suza dok ga režete i koji ne ostavlja zadah u ustima. Na luku koji ne grize za oči i ne smrdi znanstvenici i poljoprivrednici iz Nevade su zajedno radili desetljećima, točnije od 1980. godine.
Nova vrsta luka zove se Sunion i plod je kombinacije nekoliko vrsta luka te nema nikakve veze s genetskim inženjeringom.
Tvorci Suniona ponosni su na činjenicu da ovaj luk ima isti intenzivni okus kao i stari dobri luk, ali ne baca kuhare u plač niti djeluje asocijalno na ljude koji ga jedu.
Sunion je već plasiran na tržište u Nevadi i Washingtonu, a uskoro se planira distribucija diljem svijeta.
Pročitajte još:
- Od uklanjanja akni do smirivanja pčelinjeg uboda: 7 nevjerojatnih stvari koje luk može napraviti
- Priroda ima čudesne mehanizme: evo zašto plačemo dok sjeckamo luk
- Luk tjera suze na oči, tjera ljude od nas, ali i bolesti. Znate li koji je najzdraviji?
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!