Neki će reći kako je razlika evidentna: bijela jaja su bijela, a smeđa su smeđa. I to je stvarno tako jer ispod ljuske jajeta i bijela i smeđa su jednaka, piše Ordinacija.hr. Dat će nam jednake nutrijente, istoga su okusa, a i bit će jednako ukusna u bilo kojem jelu.
No, kada je hrana u pitanju, često sve smeđe smatramo boljim od bijeloga: i šećer, i tjesteninu, i kruh, pa je uvriježeno mišljenje da je tako i s jajima. Upravo zato nije neuobičajena pojava da su smeđa jaja skuplja od bijelih.
Nitko nas ne može uvjeriti da razlika među jajima ne postoji. Koliko nam se puta dogodilo da je u nekim jajima žutanjak žući? Naime, žući žutanjak češći je kod smeđih jaja, a razlog tome je prehrana kokoši. One kokoši koje nisu dio industrije, odnosno koje žive i liježu jaja u domaćem uzgoju, češće će lijegati smeđa jaja. Upravo odatle stav kako su smeđa jaja zdravija od bijelih, a samim tim i skuplja.
Zaključno, kada želite odabrati zdrava jaja, ne trebate se voditi bojom ljuske jajeta, nego bojom žutanjka. Ako imate mogućnost, birajte ona jaja koja je snijela kokoš koja je imala dobru prehranu, a to ćete postići kupovinom jaja iz domaćega uzgoja.