Zdrava prehrana igra veliku ulogu u prevenciji dijabetesa tipa 2, potvrdila je studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nutrients.
Poznato je da treba rafiniranu rižu zamijeniti smeđom, no postoji još nekoliko namirnica koje bi trebalo uvrstiti u prehranu i na taj način smanjiti rizik od ove kronične bolesti ili ako se ona već pojavila, držati je pod kontrolom.
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi dulje nas drže sitima te opskrbljuju tijelo magnezijem i vlaknima. Konzumiranjem orašastih plodova smanjujemo rizik od srčanih bolesti, snižavamo loš kolesterol i rizik od dijabetesa tipa 2. Mit je da orašasti plodovi debljaju. Američki Nacionalni Institut za dijabetes, probavne bolesti i bolesti bubrega savjetuje redovitu konzumaciju orašastih plodova u malenim količinama od 80-ak kalorija.

(FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL)
Lisnato povrće i bobičasto voće
Studija objavljena 2016. u znanstvenom časopisu Journal of Diabetes Investigation pokazala je da visok unos voća, osobito bobičastog i povrća, naročito lisnatog te kupusnjača i povrća žute boje smanjuje rizik za razvoj dijabetesa tipa 2. Ako dosad niste, uvrstite u svoju prehranu špinat, kelj i borovnice.

5. Kelj: Lisnato povrće poput kelja i špinata također je odlično za ublažavanje stresa. "Puno je folata i antioksidansa poput beta-karotena, a neka istraživanja pokazuju da lisnato povrće može pomoći u radu mozga", rekla je dijetetičarka Mackenzie Burgess. "Zeleno povrće također sadrže triptofan, hranjivu tvar koja je uključena u stvaranje više serotonina, poznatog kao hormon 'sreće'."
(FOTO: Pixabay)
Riba
Birajte punomasnu ribu poput lososa jer je bogata omega-3 masnim kiselinama, ali izbjegavajte pržiti je u dubokom ulju.

srvena riba vrste
(FOTO: Pixabay)
Mliječni proizvodi
Studija objavljena 2015. u časopisu Journal od Diabetes Research pokazala je vezu između konzumacije mliječnih proizvoda i povećane inzulinske osjetljivosti kod sredovječnih žena. I druga istraživanja pokazala su da mliječni proizvodi smanjuju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

(FOTO: Thinkstock)
Mediteranska prehrana
Ova vrsta prehrane proglašena je najzdravijom na svijetu. Istraživanje objavljeno 2013. u Časopisu za klinički nutricionizam, pokazalo je da osobe koje imaju dijabetes tipa 2, a hrane se mediteranski, lakše drže šećer pod kontrolom, od osoba čija se prehrana bazira na izbacivanju ugljikohidrata.

(FOTO:
Pixabay)
Pročitajte još:
- Grickanjem do zdravog srca: evo zašto bi dijabetičari trebali povećati unos orašastih plodova
- Znate li kako dijabetes može utjecati na seks? Iznenadit ćete se
- Koji su rani simptomi dijabetesa tipa 1, a koji dijabetesa tipa 2
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!