Meso
Jaja i većina vrsta mesa sadrže ili nula grama ugljikohidrata ili zanemarivu količinu. Iznimke su iznutrice poput jetre, koja sadrži oko 5 posto ugljikohidrata.
(FOTO: Thinkstock)
U to pripada:
- piletina
- puretina
- patka
- teletina
- janjetina
>> 10 namirnica od kojih nutricionisti bježe glavom bez obzira
Morski plodovi i riba
Riba i drugi morski plodovi najčešće imaju gotovo ništa ili izuzetno malo ugljikohidrata. Ove su namirnice bogate vitaminom B12, jodom i omega tri masnim kiselinama.
Kvalitetna riba trebala bi se jesti barem jednom tjedno zbog omega - 3 masnih kiselina koje štite srce, a uz to je i niskokalorična namirnica. Bakalar, recimo, ima samo 70 kalorija na 85 grama i čak 15 grama proteina.
(FOTO: Pexels)
U to pripada:
- riba
- škampi
- školjke
- račići
Ipak pripazite da jedete ovu hranu bez dodataka i da nije pržena.
>> Jednu namirnicu nikada ne biste smjeli dodati u jaja kada dođete u srednje godine
Mliječni proizvodi
Ako tolerirate mliječne proizvode onda su oni odličan izbor. Većina ih ima vrlo malo ugljikohidrata. Primjerice, tvrdi sir sadrži otprilike 0.4 ugljikohidrata po šniti, prenosi Healthline. Uvijek pazite na etikete i izbjegavajte proizvode s dodanim šećerima, a obratite pažnju na masnoće koje unosite. Čitajte etikete s količinom ugljikohidrata za vrhnje, mlijeko i jogurt.
>> Nutricionistica nam je objasnila što je detoks i koje biljke 'voli' jetra
Možete jesti:
- Putar, nema ugljikohidrata
- tvrdi sir
- margarin
Pića
Većina pića bez šećera su prihvatljiva za one koji žele smanjiti unos ugljikohidrata. Imajte na umu da su voćni sokovi kritična skupina.
(FOTO: Pixabay)
Slobodno konzmirajte:
- vodu
- kavu, bez mlijeka i šećera
- čaj, posebno zeleni čaj
- mineralnu vodu
>>Važan za tijelo: Znakovi koji pokazuju da ženi nedostaje magnezija
Povrće s malo ugljikohidrata
Mnoge osobe koje krenu, primjerice, na keto dijetu smatraju da ne mogu jesti ništa osim mesa. Međutim, postoji povrće koje sadrži malo ugljikohidrata, oko jednog grama po porciji.
crveni špinat
(FOTO: Pexels)
Slobodno jedite:
- salatu
- rikulu
- špinat
- krastavce
- svježe trave radić