Iz oljuštenih zrna zobi dobiva se lako probavljiva hrana za djecu i bolesnike. Ta biljka iz porodice trava postaje vrlo važna biljka za čovjekovu ishranu zato što ima veliku hranjivu vrijednost i najviše masnih kiselina koje su raspoređene u savršenom omjeru.
Jasmina Vrbanec, nutricionistica, istaknula je sljedeće: 'Zrno zobi najbolji je izvor kalcija među žitaricama te bitno pridonosi zdravlju zubi i kostiju. Neobično je važna u dijetalnoj ishrani, jer u sebi sadrži sve važnije vitamne i minerale. Beta-glukani u zobi snižavaju kolesterol u krvi i time smanjuju opasnost od bolesti srca i krvnih žila'.
Može se koristiti kao prilog, u kombinaciji s povrćem u salatama i varivima ili kao nadjev za perad. Kuhana zob može se dodati narezanim rajčicama, krastavcima i luku, preliti sa salatnim preljevom, posipati svježe narezanim začinskim biljem poput peršina i metvice i dobit ćete osvježavajuću salatu, piše Glas Slavonije.