Na poslu ovo trebate raditi svakih 20 minuta

Prikovani ste za stol? Uredski radnici trebaju češće ustajati – barem svakih 20 minuta.

9.3.2012.
12:44
VOYO logo

Razina šećera u krvi ne skače toliko naglo kod uredskih radnika koji se svakih 20 minuta pokrenu. To vam se možda čini teško izvedivo, ali znanstvenici upozoravaju da se trebate pokrenuti i barem prošetati po sobi.

Australski znanstvenici ustanovili su da redovite pauze, svakih 20 minuta, tijekom kojih osoba prošeće pomažu u smanjenju razine glukoze i inzulina nakon obroka, objavili su u časopisu Care. Ovo je važno jer su veće razine glukoze i inzulina koje skoče nakon obroka povezane s većim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dok sjedimo naši su mišići neaktivni, ne pokreću se, niti pomažu tijelu da regulira mnoge metaboličke procese, a trebali bi', kaže voditelj istraživanja profesor David Dunstan s Baker IDI Heart and Diabetes Institutea u Melbourneu.

Prof. Dunstan i njegov tim su u prethodnom istraživanju zaključili da oni koji sjede više od četiri sata gledajući TV imaju veće šanse za prijevremenu smrt. U novoj su studiji željeli saznati kako dugo sjedenje utječe na procesuiranje hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjedenje i visoke razine šećera u krvi

Nakon obroka razina glukoze u krvi naglo poraste, a zatim raste i razina inzulina, koji pomaže stanicama da iskoriste šećer iz krvi za energetske potrebe ili ga pohrane. Zatim ove vrijednosti opadaju. U ljudi s dijabetesom tipa 2, proces ometa to što tijelo više ne reagira dobro na inzulin. Nakon obroka i razina šećera i inzulina skoči, te ostaje visoka.

U sklopu istraživanja volonteri su sjedili sedam sati s kraćim pauzama ili bez njih. Znanstvenici su ustanovili da su u danima kad je trebalo sjediti bez prekida, nakon unosa energetski bogatog obroka, imali nagli skok šećera u krvi (s 90 mg/dl na nekih 144 mg/dl). U danima kad su ustajali svakih 20 minuta, razina šećera u krvi nije tako naglo skočila (s 90 mg/dl na nekih 125 mg/dl).

Pokazalo se da ustajanje svakih 20 minuta i kratka šetnja smanjuje rast razine glukoze za 24 posto.

'Ono što me šokira u ovoj studiji nije to da su pauze tako korisne, nego to koliko je sjedenje loše', rekao je Barry Braun, profesor s University of Massachusetts u Amherstu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo