NA PLAŽU BEZ STIDA: /

Bacite se na ovih 10 namirnica i napokon se riješite odvratnog sala

Image
Foto: Thinkstock

Ne postoji nijedna namirnica na svijetu koju ćete jesti i - gubiti kilograme. Niste ih preko noći dobili, ne možete ih preko noći ni izgubiti.

11.8.2016.
0:01
Thinkstock
VOYO logo

Avokado

S visokim udjelom zdravih monozasićenih masti, koje neće u tijelu biti pohranjene kao masnoće, avokado je odlična namirnica za gubitak masnoga tkiva ako se ugljikohidrate u prehrani zamijeni njime.

Dodatno, avokado sadrži šećer manoheptuloze, koji je povezan s smanjivanjem oslobađanjainzulina jer je višak inzulina direktno povezan s taloženjem masnog tkiva. Održavanje normalne razine inzulina može značiti i manje masnoga tkiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čili papričice

Kapsaicin kojeg imaju čili papričice, povećava termogenezu - stvaranje topline u organizmu. Proces termogeneze zahtjeva potrošnju dodatnih kalorija, što rezultira gubitkom masnih naslaga. Studija objavljena u časopisu Clinical Nutrition utvrdila je da kapsaicin jača metabolizam, ali i može smanjiti osjećaj gladi i povećati osjećaj sitosti.

Jaja

Znanstvenici sa Sveučilišta Saint Louis u američkoj saveznoj državi Missouri dokazali su u studiji da ispitanici koji su za doručak dobivali 2 jaja ističu osjećaj sitosti duže tijekom dana te jedu manje za ručak, od skupine ispitanika koja je jela doručak koji nije sadržavao jaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nutricionisti ističu da se jede cijelo jaje: žutanjak obiluje zdravim mastima, vitaminima A, D i E, a i većina proteina iz jajeta nalazi se upravo u žutanjku.

Đumbir

Popularan u istočnjačkim kuhinjama, a nasreću sve popularniji i kod nas, đumbir potiče metabolizam na dva načina: povećava mišićnu potrošnju kisika što rezultira većom potrošnjom kalorija te povećava proizvodnju mliječne kiseline koja povećava proizvodnju hormona rasta, a koji povećava količinu masnih stanica koje se ispuštaju iz "spremnika" i koriste za energiju.

Grejpfrut

U studiji u kojoj je ispitanicima davano pola grejpfruta svakodnevno, bez drugih intervencija u njihovu prehranu, rezultat je bio iznenađujuć: nakon 12 tjedana prosječni gubitak kilograma je iznosio gotovo 2 kilograma. Grejpfrut sadrži supstancu naringin, koji potiče topljenje uskladištenih masnih stanica.

Osim toga, grejpfrut sadrži likopen, vitamine A i C te vlakna, piše portal fitness.com.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zeleni čaj

Dok je kofein poznat po svojem fat-burning efektu, u zelenom čaju on zapravo nije njegovo najjače oružje u borbi protiv masnih stanica: EGCG, fitokemikalija u zelenom čaju koja zelenom čaju daje niz zdravstvenih benefita, povećava metaboličku stopu i pojačava proces topljenja masnog tkiva.

Prema studiji koju je objavio American Journal of Clinical Nutrition, konzumacija četiri šalice zelenog čaja na dan pomogla je ljudima da u osam tjedana izgube 3 kilograma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šipak

Postoji li bolja reklama za nar od činjenice da ovo voće i do 300 puta bolje štiti dušični oksid (NO) u tijelu. A upravo je NO povezan s procesima topljenja masnog tkiva!

Špinat

Šalica kuhanog špinata sadrži 41 kaloriju i dva snažna detoksifikacijska sastojka: glutation i alfa lipoičnu kiselinu, zajedno s u vodi topivim vlaknima koja pomažu smanjenju LDL ("lošeg") kolesterola iz vašeg probavnog trakta.

Losos

Omega-3 masne kiseline u lososu su tako snažne da mogu pojačati procese topljenja masnog tkiva, a usporiti procese nakupljanja masnog tkiva, zadržavajući zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Cjelovite žitarice

Vaše tijelo koristi dvaput više kalorija da bi razgradilo i probavilo cjelovite žitarice (posebno one bogate vlaknima poput zobenih pahuljica i smeđe riže) nego procesuiranu hranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo