Češnjak, miso, zob i artičoke tek su neke od namirnica koje potiču izlučivanje vode iz tijela, a samim time, smanjuju nadutost i ravnaju trbuh.
Muči vas nadutost? Koristite ove namirnice i više nećete morati uvlačiti trbuh na plaži!
Češnjak je jedna od najčešće korištenih biljaka u narodnoj medicini, a njegova korisna svojstva nisu vezana samo za zaštitu od prehlade. Naime, njegova antigljivična i antibakterijska svojstva pospješuju probavu i rad želuca te potiče rad jetre, bubrega i prostate.
Artičoka je poznata kao "čistačica jetre" i općenito probavnih organa. Sadrži raznovrsne vitamine, minerale, enzime, kiseline i ljekovite gorke tvari. Poznata je kao prirodni lijek za uravnoteženje masnoća u krvi, a primjenjuje se i kod bubrežnih, dišnih i kožnih bolesti, dijabetesa, gihta i reume te trovanja alkoholom, nikotinom i lijekovima.
Đumbir je još jedna namirnica koja vam može pomoći protiv nadutosti. Naime, đumbir stimulira proizvodnju želučane kiseline i probavnih sokova. Čaj od đumbira će značajno ubrzati rad probavnog sustava i pospješiti apsorpciju hranjivih tvari.
Zob ima malu kalorijsku vrijednost pa se zato često koristi u dijetalnoj prehrani jer pruža brzi osjećaj sitosti, a izuzetno je bogata vlaknima pa povoljno utječe na normalnu probavu.
Ljekovita potočarka iznimno je hranjiva biljka. Bogata je vitaminima A, B, D i E, mineralima, proteinima i vlaknima. Sadrži više vitamina C od limuna te više željeza od špinata. Osušeni listovi ove biljke i njezine sjemenke mogu se koristiti kao začin i dodavati juhama ili varivima. Ljekovita potočarka olakšava probavne te reumatske tegobe, a olakšava i bolesti dišnih te mokraćnih puteva.
Bundeca je odličan diuretik, povoljno djeluje na probavu te pomaže kod zatvora, upale debelog crijeva te ostalih želučanih i crijevnih tegoba. Osim što je lako probavljiva, bundeva se izdvaja i kao savršena namirnica za mršavljenje jer je vrlo zasitna i kalorijski siromašna. Svi dijelovi bundeve su odličan izvor zdravstveno vrijednih sastojaka, no svakako njeni najvrjedniji dijelovi su sjemenke i meso ploda.
Ako još uvijek niste čulo za miso, sada je pravo vrijeme. Naime, miso je fermentirana pasta od soje, riže, ječma i morske soli, u koju se ponekad dodaju i alge. Sadrži visok postotak bakterija Lactobacillus kao i enzime koji sjajno djeluju na probavu.
Kimchi je ljutkasto fermentirano povrće bogato probavnim enzimima, zdravim probioticima i dobrim bakterijama koje koloniziraju probavni sustav i pomažu kod detoksikacije i normalnog funkcioniranja svih ‘eliminacijskih organa’ i to prije svega crijeva, ali i jetre i bubrega.
Dok je nekima nadutost tek povremena neugoda, za neke je stalan problem. Ipak, svi bismo se mogli složiti u tome da bi bilo najidealnije kada je ne bi niti bilo. Nutrionistica Cassandra Barns preporučila je 10 najboljih namirnica uz koje ne samo da nećete biti naduti, već će se vaš trbuh uvelike i izravnati, baš onako kako ste oduvijek htjeli.