zanimljiva studija /

Mršavljenje ne ovisi o količini hrane, nego o načinu na koji je jedete

Image
Foto: Thinkstock

Znanstvenici su proučavali prehrambene navike 60.000 osoba i došli do zaključka da način na koji jedete više utječe na kilažu od količine koju pojedete

14.2.2018.
15:00
Thinkstock
VOYO logo

Jesti polako ključ je mršavljenja, stoji u studiji nedavno objavljenoj u BMJ Journal. Znanstvenici su proučavali prehrambene navike 60.000 osoba te došli do zaključka da su oni ljudi koji su jeli sporije imali 42 posto manji rizik od debljanja, a kod ljudi koji su jeli "normalno" brzinom taj je rizik bio 29 posto.

U uspordbi s onima koji su brzo jeli, osobe koje su sporo jele su imale uži struk za 0,21 do 0,41 posto. Za ovu studiju stručnjaci su analizirali zdravstvene podatke Japanaca oboljelih od dijabetesa iz razdoblja od 2008. do 2013. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz analiziranje podataka postavljali su im i pitanja o njihovim prehrambenim navikama. jedu li brzo, sporo ili normalno, jedu li prije spavanja i kakvu hranu jedu. 

"Promjene u prehrambenim navikama itekako mogu utjecati na indeks tjelesne mase. Sporije žvakanje može biti učinkovit način da preventivno djelujete na dobivanje na kilaži te smanjite zdravstvene rizike koje nosi pretilost", poručuju autori studije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo