Juyun Lim u studiji otkriva da su ljudi koji su sudjelovali u istraživanju za različite otopine koje sadrže lance ugljnkohidrata govorili da osjećaju "kao da jedu brašno", piše Science Alert.
Ista je reakcija bila kada su probali spojeve koja su blokirali receptore za slatko na jeziku.
Pet okusa za koje se zna da ih ljudi mogu osjetiti su slatko, gorko, slano, kiselo i umami. Umami je okus kojeg je najteže opisati, za ljubitelje dobrog jela to je onaj osjećaj okusne potpunosti i užitka pri jelu; zaokružena cjelina uravnoteženih okusa koji pružaju puno više od pojedinačnih sastojka.
To može ukazivati na to da je "brašnasto" ipak poseban okus i objašnjava zašto nam brašnast okus godi.
Složeni ugljikohidrati
Znanstvenici su dugo smatrali da mi zapravo osjećamo samo slatki okus, zbog enzima koji u ustima razgrađuju ugljikohidrate na šećere.
Lim to osporava u studiji objavljenoj u časopisu Chemical Sense (Kemijsko čulo).
Juyun Lim navodi da svaka kultura ima ogromni izvor složenih ugljikohidrata, bilo da je riječ o riži, tjestenini ili rajčici.
Ona i njezin tim još moraju pronaći receptore za brašnasto na jeziku, kako bi ga kvalificirali zajedno s primarnim okusima.
Postoje mnoga istraživanja na ovu temu i znanstvenici koji se time bave tvrde i da su masno, kalcij i krv također posebni okusi.
Tako su, na primjer, utvrdili i da pingvini ne osjećaju okus ribe koju jedu.