Siguran način da uništite većinu vitamina u hrani

Ima li istine u pričama da obrada hrane u mikrovalnoj pećnici uništava korisne tvari koje djeluju protiv raka?

12.3.2013.
11:20
VOYO logo

Mikrovalna apsolutno desetkuje nutritivnu vrijednost hrane, uništavajući upravo vitamine i fitonutrijente koji sprečavaju bolesti i podržavaju dobro zdravlje. Primjerice, prethodne studije su pokazale da u brokuli čak 98% hranjivih tvari važnih za borbu protiv razvoja raka bivaju uništeni u mikrovalnoj.

To se događa zbog same prirode vitamina i fitonutrijenata jer sadrže vrlo delikatne molekule. Vrućina ih vrlo lako uništava, pa gotovo sva termički obrađena hrana sadrži manje hranjivih tvari. Osim toga vitamin C, karotenoidi, antioksidansi i druge molekule poput DIM u brokuli ili antocijanina u plavom i ljubičastom povrću i voću se lako uništavaju pod utjecajem mikrovalova koji prodiru duboku u hranu i zagrijavaju je na staničnoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mikrovalna ujednačeno zagrijava hranu no istovremeno je razara na staničnoj razini jer zagrijava molekule vode u stanicama. Pri tome dolazi do molekularne dekompozicije vitamina i fitonutrijenata. Nakon obrade u mikrovalnoj ostaju uglavnom prazne kalorije, vlakna i minerali, a velik dio vitamina i fitonutrijenta su uništeni.

Za razliku od obrade u mikrovalnoj, hrana kuhana na pari može biti poboljšana jer neke hranjive tvari postaju lakše iskoristive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neka vas ne zavara izgled

Lako vas može prevariti to što nakon obrade u mikrovalnoj hrana izgleda kao da je u osnovi ista, ali na staničnoj razini, izgleda kao da je došlo do nuklearnog rata. Kada biste mogli vidjeti ovu hranu pod snažnim mikroskopom, nikad je ne biste jeli.

Želite li jesti zdravo pobrinite se da velik dio pojedenog budu sirove biljke. Jedite slobodno i određenu količinu hrane koja je kuhana na pari, pirjana ili pečena, samo pazite da hranu ne kuhate na vrlo jakoj vatri i da ne zagori (što je često slučaj s hranom pečenom na roštilju) jer dolazi do stvaranja tvari koje uzrokuju rak debelog crijeva. Naime, i kuhanje na jakoj vatri ili duže kuhanje može jednako uništiti prisutne vitamine i fitonutrijente u hrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo