Meso zbog marinade postaje zdravije

Marinirano meso smanjuje rizik od karcinoma zbog začina, bilja i ulja koji su prirodni antioksidanti.

2.6.2011.
11:44
VOYO logo

Marinirano meso pripremljeno za roštiljanje i pečenje može smanjiti rizik od raka. Nadu donosi prof. Scott Smith sa Sveučilišta Kansas.

"Heterociklički amini (HCA) u hrani uočeni su prije mnogo godina. To su kancerogeni spojevi koji se nalaze u pripremljenoj ribi i mesu. Prijašnja istraživanja pokazala su da je govedina s roštilja (pečena na temperaturi iznad 190 Celzijevih stupnjeva) najveći izvor HCA u ljudskoj prehrani", rekao je dr. Smith. HCA dokazano uzrokuje rak prostate kod štakora, pa je nužno smanjiti njegovu količinu u pripremljenom mesu. "Pripremate li meso s prirodnim antioksidantima, poput ružmarina, smanjuje se ili eliminira prisustvo HCA", kaže dr. Smith. Upotreba ljekovitog bilja i marinada smanjuje potencijalni zdravstveni rizik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživači su ispitali različite vrste namirnica: svinjetinu, puretinu, govedinu, piletinu i papriku kako bi mogli pratiti i ocjenjivati količinu kancerogene tvari HCA (heterociklički amin) koja je odgovorna za pojavu raka dojke, debelog crijeva i želuca. Meso koje su ispitivali znanstvenici su pripremili u marinadi s ružmarinom/majčinom dušicom uz dodatak papra i soli; marinadi od origana, majčine dušice, češnjaka i luka te trećoj marinadi od origana, bosiljka, luka i peršina. Meso je nakon mariniranja u sve tri vrste marinada imalo manje vrijednosti HCA od onih klasično pripremljenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo