Znanstvenici s Technische Universität München i University of Vienna proveli su istraživanje pri kojem su ispitanici uzimali 500 mg niskomasnog jogurta s 4 različite vrste masnoća: svinjska mast, maslac, repičino ulje te maslinovo ulje.
Nakon tri mjeseca, rezultati su pokazali da maslinovo ulje najviše utječe na povišenje razine hormona serotonina u krvi koji je zaslužan za osjećaj sitosti u odnosu na ostale vrste masnoća. Nadalje, pri unosu maslinovog ulja nije došlo do povećanja tjelesne mase ispitanika.
Prilikom uspoređivanja ulja repice i maslinovog ulja, koji imaju sličan sastav masnih kiselina, uočeno je da ključni čimbenik sama aromatska skupina masnih kiselina. Nadalje, uočen je važan utjecaj na održavanje razine šećera u krvi. Otkrivena su dva ključna sastojka, heksanal i E2-heksenel, koji sprječavaju apsorpciju šećera iz krvi u stanice te na taj način dulje održavaju razinu u krvi. Analizom maslinovog ulja iz različitih dijelova svijeta pokazalo je da talijansko maslinovo ulje sadrži najveće količine povoljnih sastojaka.
http://www.vitamini.hr/