Ljudi koji imaju problema s jetrom mogli bi imati koristi od svakodnevne konzumacije malih količina tamne čokolade, pokazalo je novo istraživanje predstavljeno na godišnjem međunarodnom simpoziju o jetri koji se održava u Beču. Španjolski znanstvenici otkrili su da pacijenti s cirozom jetre koji jedu tamnu čokoladu imaju manje oštećene krvne žile i manji krvni tlak u jetri.
U istraživanju je sudjelovao ukupno 21 pacijent u završnom stadiju ove bolesti, a svi pacijenti dobivali su iste obroke. Deset sudionika uz redovan obrok dobivalo je i tamnu čokoladu, a ostali su dobivali bijelu čokoladu.
Poznato je da bijela čokolada ne sadrži 'fitotvari', prirodne antioksidante koji se nalaze u biljkama, a za koje je poznato da imaju pozitivan učinak na zdravlje.
Pola sata nakon konzumacije čokolade pacijenti koji su konzumirali tamnu čokoladu u prosjeku su imali manje povišenje krvnog tlaka u jetri no pacijenti koji su dobivali bijelu čokoladu.
Profesor Mark Thursz, profesor hepatologije na britanskom sveučilištu Imperial College London, rekao je da ovo istraživanje pokazuje 'jasnu vezu između konzumacije tamne čokolade i portalne hipertenzije, te ukazuje na potencijalnu važnost poboljšanja brige o cirotičnim pacijentima'.
Ciroza jetre je kronična bolest jetre u kojoj dolazi do zamjene visokodiferenciranih stanica jetre sa stanicama vezivnog tkiva, što na kraju dovodi do prestanka funkcije jetre. Najčešće je uzrokovana prekomjernom konzumacijom alkohola i hepatitisom C.
Za http://www.mojdoktor.hr/: Lovro Lamot, dr.med.
Prethodni članci:
arti-200911120199006
arti-201004270052006
arti-200911170337006