bez mesa /

Malo drugačiji post: Ribu i blitvu ostavite za petak

Image
Foto: Pexels

Ako danas postite i nemate ideju što pripremiti za jelo, imamo tri recepta za vas. Kliknite SLJEDEĆA

26.2.2020.
12:47
Pexels
VOYO logo

Korizma

Današnjim danom, Pepelnicom ili Čistom srijedom, katolici ulaze u Korizmu - vrijeme od 40 dana u kojem se pripremaju za Uskrs. Samo danas i na Veliki petak za kršćane su obvezni obvezni post i nemrs (osim za jdecu, starije od 60, trudnice i bolesne osobe), što znači da ne smiju konzumirati meso te da tijekom dana mogu pojesti samo jedan obrok. Ostale petke kroz Korizmu nalaže se nemrs, odnosno izbjegavanje mesa.

Image
Foto: Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povrće iz pećnice i salata

Sastojci: 

  • krumpir
  • cikla
  • mrkva
  • luk
  • češnjak
  • batat
  • celer
  • peršin
  • koromač

Postupak: 

Ogulite i narežite povrće na podjednake komade, a luk na polovice. Češnjak samo ogulite. Sve osim cikle začinite solju, paprom i začinima u jednoj posudi te dodajte maslinovo ulje. Ciklu začinite posebno i dodajte pažljivo u pleh, kako ne bi pustila boju na ostalo povrće. Pecite oko 45 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva. Za salatu narežite mladi kupus i začinite s bučinim uljem. 

Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Sastojci za dvije osobe:

  • šalica riže
  • 250 grama repova kozica
  • glavica luka
  • dva režnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • riblji temeljac
  • sol i papar
  • decilitar bijelog vina

Postupak:

Narežite luk na sitno i popržite ga na maslinovom ulju pa dodajte kozice da porumene i poprime koricu, a zatim na ulje dodajte rižu. Miješajte ju da se obloži uljem, a kada počne "cvrčati" zalijte vinom. U međuvremenu zagrijte riblji temeljac pa njime, kada ishlapi vino, podlijevajte rižu. Dodajte začine i kuhajte, redovito miješajući dok se riža ne skuha. Na samome kraju žustro umiješajte žlicu maslaca i pustite pet minuta da jelo odmori. 

(FOTO: Pixabay)

Maneštra od povrća

Sastojci :

  • 200 grama graha
  • 100 grama ječma
  • 100 grama kukuruza (iz konzerve)
  • jedan veći krumpir 
  • jedna mrkva
  • jedan veliki luk
  • korijen celera
  • korijen peršina
  • lovorov list
  • sol i papar
  • crvena paprika
  • dvije žlice pelata od rajčice

Postupak:

Preko noći namočite ječam i grah pa ih kratko prokuhajte. Stavite ih kuhati u hladnu vodu i odmah dodajte tanko na kolutove narezani luk (odnosno bolje je luk prerezati na polovice pa tanko narezati), mrkvu na kolutiće, korijen peršina također na kolutiće te celer i krumpir na kockice. Začinite žličicom mljevene paprike, soli i paprom, a na pola kuhanja dodajte pelate i kukuruz. Kuhajte oko sat vremena dok grah ne omekša. Prije posluživanja dodajte par kapi maslinovog ulja.

Image
Foto: Pixabay

(FOTO: Pixabay)

fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo