Korizma
Današnjim danom, Pepelnicom ili Čistom srijedom, katolici ulaze u Korizmu - vrijeme od 40 dana u kojem se pripremaju za Uskrs. Samo danas i na Veliki petak za kršćane su obvezni obvezni post i nemrs (osim za jdecu, starije od 60, trudnice i bolesne osobe), što znači da ne smiju konzumirati meso te da tijekom dana mogu pojesti samo jedan obrok. Ostale petke kroz Korizmu nalaže se nemrs, odnosno izbjegavanje mesa.
(FOTO: Pixabay)
Povrće iz pećnice i salata
Sastojci:
- krumpir
- cikla
- mrkva
- luk
- češnjak
- batat
- celer
- peršin
- koromač
Postupak:
Ogulite i narežite povrće na podjednake komade, a luk na polovice. Češnjak samo ogulite. Sve osim cikle začinite solju, paprom i začinima u jednoj posudi te dodajte maslinovo ulje. Ciklu začinite posebno i dodajte pažljivo u pleh, kako ne bi pustila boju na ostalo povrće. Pecite oko 45 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva. Za salatu narežite mladi kupus i začinite s bučinim uljem.
(FOTO: Pexels)
Sastojci za dvije osobe:
- šalica riže
- 250 grama repova kozica
- glavica luka
- dva režnja češnjaka
- maslinovo ulje
- riblji temeljac
- sol i papar
- decilitar bijelog vina
Postupak:
Narežite luk na sitno i popržite ga na maslinovom ulju pa dodajte kozice da porumene i poprime koricu, a zatim na ulje dodajte rižu. Miješajte ju da se obloži uljem, a kada počne "cvrčati" zalijte vinom. U međuvremenu zagrijte riblji temeljac pa njime, kada ishlapi vino, podlijevajte rižu. Dodajte začine i kuhajte, redovito miješajući dok se riža ne skuha. Na samome kraju žustro umiješajte žlicu maslaca i pustite pet minuta da jelo odmori.
(FOTO: Pixabay)
Maneštra od povrća
Sastojci :
- 200 grama graha
- 100 grama ječma
- 100 grama kukuruza (iz konzerve)
- jedan veći krumpir
- jedna mrkva
- jedan veliki luk
- korijen celera
- korijen peršina
- lovorov list
- sol i papar
- crvena paprika
- dvije žlice pelata od rajčice
Postupak:
Preko noći namočite ječam i grah pa ih kratko prokuhajte. Stavite ih kuhati u hladnu vodu i odmah dodajte tanko na kolutove narezani luk (odnosno bolje je luk prerezati na polovice pa tanko narezati), mrkvu na kolutiće, korijen peršina također na kolutiće te celer i krumpir na kockice. Začinite žličicom mljevene paprike, soli i paprom, a na pola kuhanja dodajte pelate i kukuruz. Kuhajte oko sat vremena dok grah ne omekša. Prije posluživanja dodajte par kapi maslinovog ulja.
(FOTO: Pixabay)