Istraživanje je pokazalo da ćete sat vremena nakon obroka koji ste pojeli polako manje osjećati glad, nego da taj isti obrok pojedete brzo.
Ljudi koji jedu polako, također piju više vode, što im pomaže da se osjećaju sitima, tvrde znanstvenici.
Znanstvenici s Texas Christian Universityja istraživali su vezu između brzine jedenja i unosa kalorija. Također su sudionike ispitivali o osjećaju gladi i sitosti, prije i nakon brzo i sporo pojedenih obroka, te koliko su vode popili.
Kod sporih obroka, ljudima je sugerirano da zamisle kako nemaju vremenskih ograničenja, uzimaju manje zalogaje, pažljivo žvaču, rade pauze i odlažu vilicu između svakog zalogaja.
Kod brzih obroka, rečeno im je da za zamisle da su u žurbi, uzimaju velike zalogaje, brzo žvaču, ne pauziraju i ne odlažu vilicu.
Kada su jeli sporo, unosili su u prosjeku 88 kalorija manje nego kada su jeli brzo. Pretile osobe, ipak, u prosjeku su jele samo 58 kalorija manje.
Profesorica Meena Shah kaže: 'Usporavanje brzine jedenja vodi do značajnog smanjenja unošenja energije u grupi normalne tjelesne težine, ali ne i kod pretilih osoba.'
Obje grupe kasnije su potvrdile da manje osjećaju glad od onih koji su jeli brzo.
'U obje grupe razina gladi bila je znatno manja 60 minuta nakon početka obroka u usporedbi s onima koji su jeli brzo. Rezultati ukazuju da se kod onih koji jedu sporije duže zadržava osjećaj sitosti.'
Ljudi koji jedu sporije također piju više vode za vrijeme obroka, što pomaže osjećaju sitosti - i sprečava prejedanje.
Studija je objavljena u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.