Petnaestominutna šetnja poslije svakog obroka može spriječiti razvoj dijabetesa tipa 2 u starijih osoba, objavili su američki znanstvenici.
Kratke šetnje nakon obroka imaju učinak na kontrolu šećera kao i jedna duža, tvrde znanstvenici sa sveučilišta Georgea Washingtona, prenosi BBC.
Povišena razina šećera nakon obroka povećava rizik za razvoj dijabetesa, pa je odmaranje nakon jela "najgora stvar koja se može napraviti", tvrdi se u studiji. Voditeljica istraživanja Loretta DiPietro kazala je da je visoka razina šećera u krvi nakon obroka ključni faktor rizika u progresiji iz stanja slabljenja tolerancije na glukozu u razvoj dijabetesa tipa 2.
Znanstvenici su u istraživanju kojem su podvrgli osobe starije od 60 godina otkrili da su tri kraće 15-minutne šetnje jednako učinkovite u smanjenju razine šećera u krvi u 24 sata kao i jedna 45-minutna u istom "laganom do umjerenom" tempu.
Međutim, šetnje nakon obroka znatno su efikasnije u sprečavanju potencijalno opasna rasta šećera odmah nakon jela koji je tipičan za starije, tvrde znanstvenici.
Najbolje vrijeme za šetnju je nakon večere, koji je često najobilniji obrok u danu pa stoga i uzrokuje najveće povećanje šećera. To povećanje često traje do duboko u noć ili čak i do jutra, kaže se u studiji, ali se znatno suzbija čim ljudi počnu šetati.