Farmaceutkinja i nutricionistička terapeutkinja Deborah Grayson otkrila je da bi ispijanje čaja ili kave s određenom hranom, poput crvenog mesa i lisnatog zelenog povrća, moglo povećati vaše šanse za razvoj ozbiljnog nedostatka hranjivih tvari, piše Daily Mail.
Točnije, poznato je da kemikalije u tim toplim napitcima sprječavaju tijelo da apsorbira željezo, mineral koji je vitalan za prijenos kisika po tijelu, dajući nam energiju i jak imunološki sustav.
"Ako uz obrok uvijek pijete čaj, mogli biste postati anemični", rekla je Grayson za The Mirror. Dodala je da je rizik od anemije, ozbiljnog nedostatka željeza, posebno visok ako ste žena koja ima menstruaciju.
Hrana koja je "ne-ne" uz čaj i kavu uključuje obroke bogate željezom poput odreska i pečene govedine, kao i zeleno povrće poput špinata, brokule i kelja. Studije su otkrile da brojne kemikalije u čaju i kavi mogu blokirati apsorpciju željeza, uključujući polifenole, za koje se smatra da štite od upala.
Tanini iz vina blokiraju željezo
Osim u čaju i kavi, polifenoli se također nalaze u hrani poput voća, povrća i začina, iako u mnogo nižim količinama. Tanini, koji se također nalaze u vinu, kao i oksalati, također su poznati po svom učinku blokiranja željeza.
Grayson je otkrila i druge "pogreške tijekom obroka" koje mogu imati štetan utjecaj na zdravlje. Na primjer, ona savjetuje onima sa slabim apetitom koji žele dobiti na težini ili mišićima da se suzdrže od pijenja previše tekućine uz obroke.
"Prisutnost tekućine u želucu zapravo može smanjiti količinu hrane koju možete pojesti. Dakle, ako ste netko tko ima slab apetit, popijte samo gutljaji vode, ako je potrebno", rekla je.
Promjena vrste salate koju jedete može pomoći u ublažavanju "probavnih simptoma nakon obroka". Grayson je otkrila da gorko lišće, poput rukole i cikorije, "potiče proces probave i može pomoći tijelu da se pripremi da u potpunosti probavi hranu koju jedemo".
POGLEDAJTE VIDEO: Rocker, humanitarac, a sada i heroj: Pogledajte čime je Bon Jovi ponovno oduševio