Od smanjenja rizika od raka do produljenja životnog vijeka, kava na sedam načina može spasiti život. Istraživanja potvrđuju da ovaj popularni napitak sadrži moćne antioksidanse koji štite tijelo od štetnih utjecaja.
Sve dobrobiti kave: Smanjuje rizik od nekoliko vrsta raka i čini čuda za zdravlje
Mnogi ovise o energizirajućem kofeinskom poticaju koji će ih razbuditi ujutro i dati im energiju. Sve dok ne pijete previše kave, i svedete šećer na minimum, vaša dnevna šalica kave može zapravo jačati vaše zdravlje.
Justin Stebbing, profesor biomedicinskih znanosti na Sveučilištu Anglia Ruskin, rekao je da umjereno pijenje kave može poboljšati zdravlje srca i mozga, a istovremeno smanjiti rizik od bolesti poput raka.
Objasnio je: "Kava sadrži nekoliko bitnih nutrijenata korisnih za cjelokupno zdravlje. Tipična šalica kave sadrži male količine vitamina B - riboflavina, pantotenske kiseline, tiamina i niacina, kao i minerala kalija, mangana i magnezija."
Kava također može biti bogat izvor antioksidansa, spojeva koji se nalaze u hrani poput voća i povrća koji mogu pomoći u zaštiti stanica od svakodnevnih oštećenja.
Profesor Stebbing je rekao da mnogi ljudi dobivaju više antioksidansa pijući kavu nego jedući voće i povrće.
Od smanjenja rizika od kroničnih bolesti do zaustavljanja "tihih ubojica" i produljenja životnog vijeka, evo svih načina na koje bi navika kave mogla koristiti vašem zdravlju.
1. Mogla bi smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara: Prema profesoru Stebbingu, umjerena konzumacija kave povezana je sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara.
"Studije pokazuju da ispijanje jedne do dvije šalice kave dnevno može smanjiti rizik od zatajenja srca. Osim toga, konzumacija kave povezana je s manjim rizikom od kardiovaskularne smrtnosti i bolesti. Zanimljivo, čak i kada netko ima nepravilan srčani ritam, kava prema novijim podacima nije štetna", dodao je.
Nedavna istraživanja pokazala su "sigurnu granicu" za konzumaciju kave kada je u pitanju zdravlje srca. Stručnjaci s Medicinskog fakulteta Zydus u Indiji rekli su da više od četiri šalice kave dnevno mogu opteretiti srce i uzrokovati rast krvnog tlaka i otkucaja srca.
2. Moglo bi smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2: Dnevni unos kofeina također može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, nastavio je profesor Stebbing.
"Kava može poboljšati sposobnost tijela da prerađuje glukozu", objasnio je, čime se povećavaju vaše šanse da izbjegnete bolest. Profesor je ukazao na istraživanje koje pokazuje da ljudi koji piju više kave imaju manju vjerojatnost razvoja dijabetesa tipa 2.
Američki su istraživači otkrili da bi ljudi s dijabetesom mogli živjeti dulje ako bi konzumiranje šećera zamijenili čajem i kavom.
3. Moglo bi pomoći u zaštiti jetre: Čini se da se dobrobiti kave protežu po cijelom tijelu jer bi mogla pomoći i u održavanju zdravlja vaše jetre.
Čini se da kava - obična i bez kofeina - ima dobar učinak na jetru, rekao je profesor Stebbing. Pića su povezana sa zdravijim razinama jetrenih enzima, objasnio je, pri čemu oni koji piju kavu imaju znatno manji rizik od ciroze jetre i raka jetre.
Ali istraživači Sveučilišta Južne Karoline također su upozorili da dodavanje šećera u kavu može imati suprotan učinak.
4. Moglo bi smanjiti rizik od nekoliko vrsta raka: Rak jetre nije jedini oblik bolesti od kojeg bi vas kava mogla zaštititi. Glavni napitak povezan je sa smanjenim rizikom od nekoliko drugih vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva i rak maternice, istaknuo je profesor Stebbing.
"Sustavnim pregledom utvrđeno je da je visoka konzumacija kave povezana s 18 posto manjim rizikom od raka", objasnio je. Talijanski su istraživači prošle godine procijenili da ispijanje do pet šalica kave dnevno može smanjiti rizik od razvoja i smrti od raka crijeva.
5. Moglo bi smanjiti rizik od Parkinsonove i Alzheimerove bolesti: Konzumacija kave također može smanjiti vjerojatnost razvoja neurodegenerativnih bolesti, nastavio je profesor Stebbing. To uključuje stanja poput Parkinsonove bolesti, gdje se dijelovi mozga progresivno oštećuju, uzrokujući drhtanje, ukočenost i demenciju, koja uzrokuje gubitak pamćenja i funkcioniranja mozga.
"Kofein je povezan s nižim rizikom od razvoja Parkinsonove bolesti i može pomoći osobama s tim stanjem da bolje upravljaju svojim pokretima", rekao je profesor Stebbing. "Osim toga, konzumacija kave može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije."
Nešto što se često naziva sezonskom depresijom, ali je službeno poznato kao sezonski afektivni poremećaj (SAD), vrsta je depresije koja se javlja i nestaje sa sezonskim uzorkom.
Nejasno je koji je točan uzrok ovog poremećaja, ali je povezan s manjom izloženošću sunčevoj svjetlosti, prema NHS-u, kako dani postaju kraći u hladnijim mjesecima.
7. Moglo bi vam pomoći produljiti životni vijek: "Uz sve te dobrobiti, nije iznenađujuće da istraživanje pokazuje da oni koji piju kavu žive dulje od onih koji je ne piju", zaključio je profesor Stebbing. Pozvao se na studiju na više od 400.000 ljudi, koja je otkrila da je ispijanje kave tijekom 12 do 13 godina povezano s manjim rizikom od smrti.
Taj je učinak bio najjači kod ljudi koji su pili četiri do pet šalica dnevno. "Ova dobrobit dugovječnosti mogla bi biti posljedica kumulativnih učinaka zaštitnih svojstava kave protiv raznih bolesti", rekao je profesor Stebbing.
Omiljeni jutarnji napitak mnogima, krije u sebi brojne zdravstvene prednosti koje nadilaze sam užitak okusa.