Čuli ste da voće sadrži puno šećera, što dovodi do fermentacije druge probavljene hrane u želucu, te uzrokuje plinove, probleme s probavom i druge smetnje?
Iako voće može ubrzati fermentaciju u smjesi za kruh, isto to ne čini u želucu. 'Ne postoji razlog da bilo koju hranu jedemo na prazan želudac. Ovaj mit kruži već duže vrijeme. Ne postoje znanstveni dokazi koji to podupiru', kaže dr. Jill Weisenberger, autorica knjige Diabetes Weight Loss – Week by Week.
Fermentacija je proces u kojem bakterije, koje se hrane šećerom, koloniziraju hranu i mijenjaju njen sastav. Vino, jogurt, kruh i čaj od kombuche primjer su fermentirane hrane. Ali u želucu je velika koncentracija solne ili klorovodične kiseline (HCl). Ova vrlo jaka kiselina glavni je sastojak želučane kiseline i nije pogodno mjesto za rast bakterija, zapravo ih kiselina ubija prije nego se uspiju kolonizirati i razmnožiti.
'Jedna od glavnih zadaća želuca je steriliziranje hrane uz pomoć kiselina', rekao je dr. Mark Pochapin, direktor Monahan Center for Gastrointestinal Health na Cornell Medical Center.
I tvrdnja da tijelo teže probavlja ugljikohidrate iz voća u kombinaciji s drugom hranom nije znanstveno utemeljena. 'Tijelo proizvodi probavne enzime za proteine, masnoću i ugljikohidrate i zajedno ih izlučuje putem gušterače ', kaže dr. Weisenberger i dodaje: 'Kad ne bismo mogli probavljati kombinacije različite hrane, ne bismo bili sposobni probavljati većinu hrane jer je ona uglavnom kombinacija hranjivih tvari. Primjerice, čak i povrće poput graška i brokule smjesa je ugljikohidrata i proteina.'
Osim toga, plin se proizvodi u crijevima, a ne u želucu. Hrana stiže do crijeva oko šest do 10 sati nakon što je pojedemo.
No, što se tiče jedenja voća, važno je pitati se koliko voća jedemo. Riječ je o vrlo zdravoj hrani, stoga se potrudite unositi voće svakodnevno u svoje tijelo.