Odgovor na ovo veliko pitanje ovisi o tome na kojem ulju su pripremljene kokice, eventualnim dodacima, ali i o samom kukuruzu. Kukuruz (čak i u ovoj formi) je cjelovita žitarica, a one su važan izvor vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa važnih za probavu.
Istraživanja pokazuju da je unos cjelovitih žitarica vezan za dulji život, manje upala i manji rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, raka, dijabetesa i pretilosti. Tri dnevne porcije cjelovitih žitarica čak su povezane s nižim indeksom tjelesne mase i manjim naslagama na trbuhu, piše Cookinglight.com.
Ulje je jako važno
Kad birate marku kokica, pripazite na ulje koje je navedeno u sastojcima. Najbolja ulja su ona koja sadrže mononezasićene masnoće, posebno je dobro ulje avokada i ekstra djevičansko maslinovo ulje.
Ulja koja sadrže više omega-6 masnih kiselina poput kukuruznog, sojinog i suncokretovog ulja potiču upalu. Najbolje je raditi kokice kod kuće i onda koristiti zdrava ulja.
Kokice iz mikrovalne nisu zdrava opcija, kao ni kokice s dodatkom maslaca i sira. No, kokice koje pripremate sami na tavi s malo maslinovog ulja i soli, odličan su izbor.Kod pripreme u tavi, pustite da se ulje koje koristite dobro zagrije i prekrijte ih dok se peku poklopcem.
(Foto: Pexels)
Dodaci kokicama
Također, razmislite o dodacima u kokicama. U pakiranim kokicama začini mogu biti jednostavni poput morske soli i crnog papra. Ili mogu uključivati uobičajene mliječne sastojke, poput maslaca i sira. Neke kokice imaju dodan šećer ili zaslađivače. Domaćim kokicama možete dodati različite začine poput kurkume, talijanskih začina, ali tako možete pripaziti na količinu soli.
Kokice mogu biti zdrava grickalica ako pazite na ulje i dodatke. I budite svjesni veličine porcija. Veličina porcije trebala bi biti do tri do tri i pol šalice, ali lako je u sebe staviti punu vrećicu kokica. Uz to dodatna sol može potaknuti zadržavanje vode u organizmu, ali i nadutost.