Vitamini u avokadu
Evo nekoliko najzastupljenijih hranjivih sastojaka u 100 grama avokada:
- Vitamin K: 26 posto dnevnih potreba
- Folati: 20 posto dnevnih potreba
- Vitamin C: 17 posto dnevnih potreba
- Kalij: 14 posto dnevnih potreba
- Vitamin B5: 14 posto dnevnih potreba
- Vitamin B6: 13 posto dnevnih potreba
- Vitamin E: 10 posto dnevnih potreba
- Sadrži i male količine magnezija, mangana, bakra, željeza, cinka, fosfora i vitamina A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin) i B3 (niacin).
(Foto: Pixabay)

Sadrži 160 kalorija, 2 grama proteina i 15 grama zdravih masti. Iako sadrži 9 grama ugljikohidrata, njih 7 su vlakana, tako da postoje samo 2 "neto" ugljikohidrata što ovu namirnicu čini jako zdravom.
Više kalija nego u banani
Kalij je mineral kojeg većina ljudi nema dovoljno. Izuzetno je važan za živčani sustav, rad srca i snagu mišića. Nekoliko istraživanja pokazuje da je visok unos kalija povezan sa smanjenim krvnim tlakom, što je glavni faktor rizika za srčani udar, moždani udar i zatajenje bubrega.
(Foto: Pixabay)

Pun je nezasićenih masnih kiselina
Avokado je namirnica bogata masnoćom. U stvari, 77 posto kalorija dolazi iz masnoća, ali ne sadrži samo masnoće. Većina masnoća u avokadu je oleinska kiselina - mononezasićena masna kiselina koja je ujedno i glavna komponenta maslinovog ulja i za koju se vjeruje da je odgovorna za velike zdravstvene dobrobiti.
(Foto: Pixabay)

Avokado sadrži vlakna
Avokado je bogat vlaknima - oko 7%, što je puno u usporedbi s većinom ostalih namirnica. Vlakna imaju veliku ulogu u mršavljenju i zdravlju metabolizma.

(Foto: Thinkstock)
Snižava razinu kolesterola
Srčana bolest najčešći je uzrok smrti u svijetu. Poznato je da je nekoliko markera krvi povezano s povećanim rizikom. To uključuje kolesterol, trigliceride i krvni tlak. Avokado značajno smanjuje razinu ukupnog kolesterola, smanjuje trigliceride u krvi do 20 posto, snižava LDL kolesterol za čak 22 posto i povećava "dobar" kolesterol za 11 posto.
(Foto: Pixabay)
