Opasno po zdravlje /

Jednu stvar u kuhinji svakodnevno koristimo, a prepuna je štetnih bakterija

Image
Foto: Pexels

Možete redovito prazi kuhinjske elemente, ali ako zanemarujete ovu stvar - sve pada u vodu

2.9.2019.
9:41
Pexels
VOYO logo

Dok vječito peremo kuhinjske površine i aparate zaboravljamo na čistoću jedne stvari zbog koje cijeli naš trud 'pada u vodu.' Studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta na Mauricijusu otkrila je da su kuhinjske krpe izvor bakterija koje mogu značajno utjecati na zdravlje i stvoriti ozbiljne probleme. 

Stručnjaci su testirali sto kuhinjskih krpica nakon mjesec dana upotrebe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

"U ovom smo istraživanju otkrili potencijalnu ulogu spužvica i krpa za kros-kontaminaciju bakterijama", otkrila je Susheela D. Biranjia-Hurdoyal, znanstvenica i glavna autorica istraživanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko polovice uzoraka bilo je pozitivno na bakterije: 36.7 posto njih je bilo puno koliformne bakterije (poput E. Coli), 36.7 posto njih je sadržavalo enterokok, a 14.3 posto imalo je stafilokok.

Količina bakterija varirala je ovisno o broju članova u obitelji, socioekonomskom statusu, prehrani, vrsti krpe/spužve te prisutnosti djece.

Kako to utječe na naše zdravlje?

Većina bakterija nije opasna za zdrave osobe. No, zlatni stafilokok i E. Coli povezane su s trovanjem hranom koje uzrokuje mučnine, povrćanje, proljev, bolove u trbuhu i temperaturu, a simptomi mogu trajati i do nekoliko dana.

Image
Foto: Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do problema dolazi kad bakterije dođu na mjesta gdje ne bi trebale obitavati kroz slučajni kontakt.", dodao je liječnik Bruce Ruben za Healthline.

"Ako ne pazimo na higijenu pri rukovanju s hranom, može se povećati rizik od bolesti", dodao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što učiniti?

Najvažnija stvar je redovito mijenjati i prati kuhinjske krpe nakon nekoliko upotreba. Mudro je okrenuti se opotrebi jednokratnih kuhinjskih krpa ili ručnika. 

Kako biste održali higijenu u kuhinji i spriječili bolesti uvijek operite ruke i kuhinjske elemente nakon što ste rukovali sa sirovim mesom, jajima ili mliječnim proizvodima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo