Opasno po zdravlje /

Jednu stvar u kuhinji svakodnevno koristimo, a prepuna je štetnih bakterija

Image
Foto: Pexels

Možete redovito prazi kuhinjske elemente, ali ako zanemarujete ovu stvar - sve pada u vodu

2.9.2019.
9:41
Pexels
VOYO logo

Dok vječito peremo kuhinjske površine i aparate zaboravljamo na čistoću jedne stvari zbog koje cijeli naš trud 'pada u vodu.' Studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta na Mauricijusu otkrila je da su kuhinjske krpe izvor bakterija koje mogu značajno utjecati na zdravlje i stvoriti ozbiljne probleme. 

Stručnjaci su testirali sto kuhinjskih krpica nakon mjesec dana upotrebe. 

Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

"U ovom smo istraživanju otkrili potencijalnu ulogu spužvica i krpa za kros-kontaminaciju bakterijama", otkrila je Susheela D. Biranjia-Hurdoyal, znanstvenica i glavna autorica istraživanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko polovice uzoraka bilo je pozitivno na bakterije: 36.7 posto njih je bilo puno koliformne bakterije (poput E. Coli), 36.7 posto njih je sadržavalo enterokok, a 14.3 posto imalo je stafilokok.

Količina bakterija varirala je ovisno o broju članova u obitelji, socioekonomskom statusu, prehrani, vrsti krpe/spužve te prisutnosti djece.

Kako to utječe na naše zdravlje?

Većina bakterija nije opasna za zdrave osobe. No, zlatni stafilokok i E. Coli povezane su s trovanjem hranom koje uzrokuje mučnine, povrćanje, proljev, bolove u trbuhu i temperaturu, a simptomi mogu trajati i do nekoliko dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay

(FOTO: Pixabay)

"Do problema dolazi kad bakterije dođu na mjesta gdje ne bi trebale obitavati kroz slučajni kontakt.", dodao je liječnik Bruce Ruben za Healthline.

"Ako ne pazimo na higijenu pri rukovanju s hranom, može se povećati rizik od bolesti", dodao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što učiniti?

Najvažnija stvar je redovito mijenjati i prati kuhinjske krpe nakon nekoliko upotreba. Mudro je okrenuti se opotrebi jednokratnih kuhinjskih krpa ili ručnika. 

Kako biste održali higijenu u kuhinji i spriječili bolesti uvijek operite ruke i kuhinjske elemente nakon što ste rukovali sa sirovim mesom, jajima ili mliječnim proizvodima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni kandidatkinje
GLEDAJ ODMAH!
VOYO logo