Znanstvenici sa Sveučilišta u Leicesteru kažu da je vlažno okruženje u kombinaciji s nutrijentima iz narezanih listova salate jako pogodno tlo za razmnožavanje bakterija. Istraživači su šokirani načinom na koji se bakterije raznožavaju, čak i u frižideru, te savjetuju ljudima da salatu iz vrećice pojedu istog dana kada ju kupe.
I salata može biti izvor otrovanja hranom
Unatoč tome što je zdrava, svježa zelena salata često je izvor trovanja hranom. 2011. godine je otkriveno da klice graha mogu prenositi zarazu, a ove godine je u Engleskoj dvoje ljudi umrlo od posljedica trovanja pakiranom salatom.
Istraživački tim želi otkriti što se zapravo događa unutar vrećica u kojima je pakirana salata. Te su vrećice često vlažne, a salata je u njima zbog praktičnosti nasjeckana na listiće. Studija pokazuje kako šećeri, proteini i minerali koji potiču iz narezanih listova salate, stvaraju vodu u vrećici, a za bakterije je to hranjivo tlo, rekla je dr. Primrose Freestone i dodala da se u takvom okolišu 100 bakterija salmonele vrlo brzo razmnoži: u pet dana može ih nastati čak 100.000, što je više nego dovoljno za zarazu.
Plodno tlo za razmnožavanje bakterija
Salmonela se najčešće razvija u vrećicama sa špinatom, dok se u vrećicama punjenima rukolom često razvije bakterija E.coli.
Doktorica Freestone rekla je da je šokirana time što se bakterija tako dobro razmnožava čak i u hladnom okolišu kao što je frižider.
Postoji i mogućnost da bi bakterija koja se razmnožava na taj način u vrećici, mogla biti čak opasnija nego što je to uobičajeno jer je salmonela razvija određene mutacije.
'Sokovi koji prirodno ističu iz listova salate imaju potencijal za povećavanje rasta bilo kojeg patogena, a pritom pranje salate ne bi bilo dovoljno da ih se eliminira, objasnila je dr. Freestone za BBC i dodala da nema mjesta panici. Još uvijek možemo jesti pakrianu salatu, ali ne treba ju držati u vrećici dugo. Najbolje ju je pojesti istog dana kad ju kupimo.