Španjojski znanstvenici analizirali su utjecaj dnevne konzumacije kruha (bijelog i tamnog) na 275 starijih dobrovoljaca s visokim rizikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Ustanovili su da osobe koje konzumiraju kruh na dnevnoj bazi imaju zdraviji lipidni profil i niže razine inzulina u odnosu na osobe koje kruh ne konzumiraju. Drugim riječima, osobe koje konzumiraju kruh izložene su manjem riziku za razvoj kardiovaskularnih bolesti, piše Medical News Today.
Identificirali su i metabolit koji je uključen u metabolizam lipida, a koji uzrokuje promjene u lipidnom profilu. Ovaj metabolit je u većoj količini pronađen kod osoba koje jedu kruh od cjelovitog brašna.
Zanimljivo da su bolji lipidni profil imale osobe koje su kruh konzumirale svakodnevno, nego osobe koje su kruh konzumirale povremeno. Uočeno je i da je dnevna konzumacija kruha pomogla u prevenciji razvoja inzulinske rezistencije.
http://www.vitamini.hr/