Jedete li kruh možete se ugodno iznenaditi

Izbacili ste kruh jer želite smršavjeti? Možda biste ipak mogli pojesti koju krišku na dan? Naime, svakodnevna konzumacija kruha dobar je način prevencije razvoja kardiovaskularnih bolesti.

11.12.2012.
7:54
VOYO logo

Španjojski znanstvenici analizirali su utjecaj dnevne konzumacije kruha (bijelog i tamnog) na 275 starijih dobrovoljaca s visokim rizikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Ustanovili su da osobe koje konzumiraju kruh na dnevnoj bazi imaju zdraviji lipidni profil i niže razine inzulina u odnosu na osobe koje kruh ne konzumiraju. Drugim riječima, osobe koje konzumiraju kruh izložene su manjem riziku za razvoj kardiovaskularnih bolesti, piše Medical News Today.

Identificirali su i metabolit koji je uključen u metabolizam lipida, a koji uzrokuje promjene u lipidnom profilu. Ovaj metabolit je u većoj količini pronađen kod osoba koje jedu kruh od cjelovitog brašna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo da su bolji lipidni profil imale osobe koje su kruh konzumirale svakodnevno, nego osobe koje su kruh konzumirale povremeno. Uočeno je i da je dnevna konzumacija kruha pomogla u prevenciji razvoja inzulinske rezistencije.

http://www.vitamini.hr/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo