Sve više ljudi pati od problema s crijevima, kao što su plinovi, nadutost, poteškoće s probavom, nervozna crijeva. Nezdrav život, prehrana i manjak fizičke aktivnosti glavni su uzroci toga. Kroz hranu najviše unosimo zdravih tvari, ali i one štetne.
Doktorica Sharon Cowen otkriva koje tri namirnice najviše oštećuju sluznicu crijeva i dovode do potencijalnih problema i bolesti. U pitanju su prerađena hrana, gluten i previše šećera.
Prerađena hrana
Prerađena hrana je podvrgnuta mnogim proizvodnim procesima kako bi se dodatno produžio rok trajanja. Zbog toga se u njoj nalaze aditivi i konzervansi.
"Aditivi, konzervansi i umjetni sastojci u prerađenoj hrani mogu iritirati sluznicu crijeva. Uz to, obično imaju malo vlakana i puno nezdravih masti, što može negativno utjecati na zdravlje crijeva. Da biste to izbjegli, odlučite se za neprerađenu hranu kao što su voće, povrće, cjelovito zrno i nemasni proteini", rekla je.
Gluten
Trend dijete i prehrane bez glutena godinama dobiva veliku popularnost. Doktorica savjetuje izbacivanje žitarica iz prehrane koje sadrže gluten kao što su pšenica, ječam i raž. Ove žitarice mogu izazvati imunološku reakciju i gastrointestinalno oštećenje kod pacijenata osjetljivih na gluten i celijakiju.
Gluten može izazvati i upalu crijeva.
Previše šećera
Šećer izaziva ovisnost, može s vremenom dovesti do taloženja masti i rizika od dijabetesa pa čak i do ozbiljnih zdravstvenih rizika kao što su bolesti srca. Međutim, oni su također opasni za sluznicu crijeva.
"Prehrana bogata rafiniranim šećerima i umjetnim zaslađivačima može poremetiti ravnotežu crijevnih bakterija. Štetne bakterije i kvasac se razmnožavaju zahvaljujući šećeru, što može dovesti do upale crijeva", ističe doktorica.
Ona preporučuje zdravije zamjene kao što su med, javorov sirup ili stevija u umjerenim količinama.
POGLEDAJTE VIDEO: Split poskupljuje cijenu obroka u školama