VRIJEME ZA ZDRAVU PREHRANU /

Jedemo ih u enormnim količinama, a uništavaju naša crijeva: Ove hrana uzrokuje opasne bolesti

Image
Foto: Shutterstock

Ovo je hrana koja uništavaju naša crijeva

20.7.2023.
15:35
Shutterstock
VOYO logo

Sve više ljudi pati od problema s crijevima, kao što su plinovi, nadutost, poteškoće s probavom, nervozna crijeva. Nezdrav život, prehrana i manjak fizičke aktivnosti glavni su uzroci toga. Kroz hranu najviše unosimo zdravih tvari, ali i one štetne.

Doktorica Sharon Cowen otkriva koje tri namirnice najviše oštećuju sluznicu crijeva i dovode do potencijalnih problema i bolesti. U pitanju su prerađena hrana, gluten i previše šećera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prerađena hrana

Prerađena hrana je podvrgnuta mnogim proizvodnim procesima kako bi se dodatno produžio rok trajanja. Zbog toga se u njoj nalaze aditivi i konzervansi.

Image
PO POKVARENOM KUPUSU /

Ovo su tri namirnice zbog kojih se urin osjeti daleko: Evo zbog čega nastaje taj smrad

Image
PO POKVARENOM KUPUSU /

Ovo su tri namirnice zbog kojih se urin osjeti daleko: Evo zbog čega nastaje taj smrad

"Aditivi, konzervansi i umjetni sastojci u prerađenoj hrani mogu iritirati sluznicu crijeva. Uz to, obično imaju malo vlakana i puno nezdravih masti, što može negativno utjecati na zdravlje crijeva. Da biste to izbjegli, odlučite se za neprerađenu hranu kao što su voće, povrće, cjelovito zrno i nemasni proteini", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Gluten

Trend dijete i prehrane bez glutena godinama dobiva veliku popularnost. Doktorica savjetuje izbacivanje žitarica iz prehrane koje sadrže gluten kao što su pšenica, ječam i raž. Ove žitarice mogu izazvati imunološku reakciju i gastrointestinalno oštećenje kod pacijenata osjetljivih na gluten i celijakiju.

Gluten može izazvati i upalu crijeva.

Image
Foto: Shutterstock

Previše šećera

Šećer izaziva ovisnost, može s vremenom dovesti do taloženja masti i rizika od dijabetesa pa čak i do ozbiljnih zdravstvenih rizika kao što su bolesti srca. Međutim, oni su također opasni za sluznicu crijeva.

"Prehrana bogata rafiniranim šećerima i umjetnim zaslađivačima može poremetiti ravnotežu crijevnih bakterija. Štetne bakterije i kvasac se razmnožavaju zahvaljujući šećeru, što može dovesti do upale crijeva", ističe doktorica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona preporučuje zdravije zamjene kao što su med, javorov sirup ili stevija u umjerenim količinama.

Image
Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE VIDEO: Split poskupljuje cijenu obroka u školama

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo