Karagenan je uobičajeni dodatak hrani koji se dobiva iz crvenih algi i često se koristi kao sredstvo za zgušnjavanje. Iako je ovaj aditiv odobren za upotrebu, zabrinutost zbog njegove sigurnosti ostaje.
Neki znanstvenici vjeruju da karagenanmože uzrokovati upale, probavne probleme, kao što je nadutost i sindrom iritabilnog crijeva, pa čak i rak debelog crijeva.
Međutim, o valjanosti tih tvrdnji se žestoko raspravlja jer jedini dokaz proizlazi iz studija na stanicama i životinjama.
Je li karagenan opasan za vas?
Različiti oblici karagenana imaju različite primjene i potencijalne rizike. Karagenan za prehrambene proizvode se izdvaja iz crvene alge i obrađuje alkalnim supstancama.
Kada se karagenin obrađuje s kiselinom, stvara tvar koja se zove degradirani karagenan, ili poliginan, koji nosi značajna zdravstvena upozorenja. Poliginan je upalna tvar koju istraživači često koriste za testiranje novih protuupalnih lijekova u laboratoriju i nije odobren kao aditiv za hranu.
Što kažu istraživanja?
Degradirani karagenan, ili poliginan, nije sigurno jesti. Istraživanja na životinjama ukazuju na to da uzrokuju tumore i čireve crijeva, te čak mogu izazvati rak debelog crijeva. Zbog mogućih opasnosti, manje su studije istraživale potencijalne učinke kod ljudi. Zbog takvih nalaza Međunarodnu agencija za istraživanje raka stavila je poliginan na popis tvari za koje je moguće da uzrokuju rak kod ljudi.
To znači da je agencija pregledala dokaze da poliginan može uzrokovati rak kod životinja i zaključila da bi mogao imati isti učinak kod ljudi.
Neki su znanstvenici zabrinuti da je karagenan u hrani također opasan jer razne studije, koje datiraju iz 1960-ih godina, pokazuju da se tvar može degradirati i postati toksična kada se miješa s kiselinom želuca.
Neki dokazi sugeriraju da uklanjanje karagenana iz prehrane može pružiti olakšanje od probavnih problema, kao što je nadutost. Međutim, ova izvješća nisu rezultat znanstvenih istraživanja.
Kako se karagenan koristi?
Iako nema okus ili nutritivnu vrijednost, on je korisno sredstvo za zgušnjavanje i stabilizator. Neki su ga proizvođači uključili u proizvode kao što su čokoladno mlijeko, kako bi se zaustavilo razdvajanje mlijeka.
(FOTO: Thinkstock)
Također može zamijeniti masnoću u hrani ili zamjenskim mliječnim proizvodima za vegansko tržište. Tvrtke ga često koriste kao vegansku alternativu želatini, primjerice u desertima. Također je uobičajeni sastojak konzervirane hrane za kućne ljubimce. Čak i pasta za zube često sadrže i karagenan.
Moguće opasnosti i nuspojave karagenana
Još se vode rasprave o tome mogu li se rezultati istraživanja na životinjama i stanicama primjenjivati na ljude. Ako mogu, moguće nuspojave konzumiranja karagenana uključuju:
- upalu
- nadutost
- sindrom iritabilnog crijeva
- intolerancija na glukozu
- rak crijeva
- alergije na hranu
Pročitajte još:
- Sedam opasnosti u hrani: što se to sve krije čak i u zdravim namirnicama?
- Ovo je smrznuta hrana koju pod svaku cijenu morate izbjegavati
- Marketinški trik ili snobizam: proizvodi bez glutena uopće nisu zdraviji
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!