Jaja su jedna od najhranjivijih namirnica u ljudskoj prehrani. Sadrže šest grama visoko kvalitetnog proteina, vitamine A, E i K te B12, B5, folnu kiselinu, riboflavin, željezo, cink kalcij i selen. Gotovo svi nutrijenti nalaze se u žumanjku, dok su u bjelanjku proteini.
Odgovor na pitanje jesti sirova ili kuhana jaja nalazi se u u tome što vi tražite u jajetu. Ako su to vitamin A, B5, fosfor i kalij, onda je bolje jesti sirova jaja jer se termičkom obradom dio tih hranjivih tvari gubi.
Ukoliko jedete sirova jaja kako bi izgradili mišićnu masu, prestanite s tom praksom. Dokazano je da proteine iz kuhanih jaja tijelo može lakše apsorbirati, nego proteine iz sirovih.
Osim lošije apsorpicije spomenuth hranjivih tvari iz jajeta, razlozi više da skuhamo jaje leže u riziku od salmonele - osobito u toplijim danima te u činjenici da avidin - protein koji se nalazi u sirovom bjelanjku blokira apsorpciju biotina - B vitamina topivog u vodi.
Avitaminoza biotina naziva se i bolešću sirovih jaja, no od nje možete oboljeti jedino ako jedete zaistao mnogo sirovih jaja. Biotin pomaže organizmu da bolje apsorbira bjelančevine, folnu kiselinu i B12. Nazivamo ga još vitaminom H. Bitoin također ublažava ekceme i dermatitis te čuva zdravlje kože. Nalazi se u žumanjku, dok se avidin nalazi u bjelanjku.
U svakom slučaju, ukoliko jedete sirova jaja, vodite računa o tome da ih nabavljate od provjerenog uzgajivača i da ih pravilno čuvate - na hladnom i tamnom mjestu.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!