Ovako nam najčešće podvaljuju presoljenu hranu

Višak soli koji unosimo u organizam najčešće nema veze s količinom soli koju sami dodajemo dok kuhamo. Prekomjerne količine soli već su tu kad kupujemo hranu. Pogledajte gdje je ima najviše.

12.11.2012.
12:53
VOYO logo

U izvješću Američke udruge za srce i borbu protiv moždanog udara upozorava se na šest iznenađujućih zamki punih soli:

Kruh i peciva

Jedna štruca kruha može sadržavati i do 230 miligrama soli. Iako se na prvi pogled ne čini puno, zbrojite šnite koje pojedete za doručak, ručak i večeru, kao i sva peciva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naresci

Naresci koje stavljate u sendviče mogu skrivati i do 1.050 miligrama soli, koja im se najčešće dodaje da bi dulje ostali svježi i kako se meso ne bi pokvarilo.

Pizza

Omiljena brza hrana svih generacija može u jednoj kriški imati i do 760 miligrama soli. Dodajte tome šunku, špek ili buđolu i imate pravu porciju soli…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Perad

Zapakirana piletina često sadrži dodatnu slanu otopinu, a ovisno o načinu na koji pripremate ovo meso, vrlo lako možete doći do puno 'slanih grama'. Samo 85 grama smrznutih pilećih medaljona može sadržavati i do 600 miligrama soli.

Juha

Iako nisu popularne u našim krajevima, samo jedna porcija juhe iz konzerve sadrži potrebnu dnevnu količinu soli. Tako jedan tanjur ove juhe može sadržavati i do 940 miligrama soli.

Sendviči

Kao što smo već spomenuli, kruh je sam po sebi slan, a naresci mogu biti prave zamke soli.

ordinacija.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo