Jaja su jako dobra za vas. Poruka je to koju je odaslao Američki odbor za jaja. Dakle, oni koji prodaju jaja platili su studiju koja donosi šokantan zaključak, a to je da su jaja idealna za doručak, piše Los Angeles Times. Tako su samo mogli pitati ljude vole li jesti jaja za doručak.
Jaja ili žitne pahuljice
Zanimljivo, angažirali su 20 volontera koji su imali prekomjernu težinu i u zadatak im dali da biraju žele li za doručak tjedan dana jesti žitne pahuljice ili jaja. Potom su grupe zamijenili. Oba doručka su imala jednako kalorija, no onaj s jajima je sadržavao više proteina.
Pennington Biomedical Research Center analizirao je krv sudionika u istraživanju. Riječ je o centru koji inače provodi istraživanja vezana uz pretilost. Znanstvenici iz Centra analizirali su krv fokusirajući se na hormon koji potiče glad, Acilirani grelin, i hormon PYY3-36 (koji iz crijeva odašilje poruku mozgu da je čovjek sit).
Jaja za doručak, slabiji ručak
Zaključili su da su volonteri imali niži Acilirani grelin i veći PYY3-36 u tjednu kada su jeli jaja od onog tjedna kada su jeli žitarice. Također je utvrđeno da su volonteri manje jeli za ručak, kada su za doručak jeli jaja.