U Hrvatskoj se na godinu baci 380 tisuća tona zdravstveno ispravne hrane, dok istodobno dio građana gladuje. Polovinu te hrane bacaju - kućanstva.
Hrana kojoj je istekao rok - ne smije se donirati, no ona pred samim istekom roka trajanja - sigurna je za korištenje. Hrana poput mesa, jaja i mliječnih proizvoda s oznakom "upotrijebiti do" najrizičnija je za upotrebu nakon otisnutog datum, no ništa se ne bi trebalo dogoditi ni nekoliko dana nakon toga.
Istraživanje Hrvatske agencije za hranu pokazuje da 77 % ispitanika neće pojesti hranu nakon isteka roka trajanja, dvije trećine ne razlikuje oznake "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do", no polovina ih ipak ne baca hranu.
Boljom organizacijom hladnjaka i racionalnijom kupnjom, u konačnici ćemo manje morati vagati je li nešto još uvijek jestivo ili nije. Pogledajte cijelu priču u videu
Pročitajte još:
- Sigurnost hrane: kako postupati s mesom i kako ga pravilno skladištiti
- Mislimo jedni na druge: aplikacija za dijeljenje hrane
- Istražili smo: Je li hrvatsko povrće nezdravo?
- Zašto je recikliranje jestivog ulja iz kućanstva bitno?
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!