Istina o omega-3 masnim kiselinama

Omega-3 masne kiseline koriste nam na mnogo načina, ali kao i s bilo kojim trendom, posebno na zdravstvenom području, do nas stiže i mnogo mitova.

11.7.2012.
7:51
VOYO logo

Studije su pokazale da omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od bolesti srca i krvnih žila:

1. smanjuju rizik od treperenja srca (aritmije), što dovodi do nagle smrti 2. snižavaju razinu triglicerida u krvi 3. smanjuju rast i brzinu nastanka aterosklerotičnog krvnog ugruška (plaka) 4. snižavaju krvni tlak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici još nisu sigurni koriste li omega-3 masne kiseline zdravlju mozga ili je njihov učinak u ovom slučaju prerazvikan. No, sasvim sigurno vam neće štetiti.

A što je s mitovima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najčešći mitovi o omega-3 masnim kiselinama (spadaju u grupu polinezasićenih masnih kiselina) i istina o njima

1. Omega-3 masne kiseline iz lana jednako su dobre kao i one iz ribe

Istraživanja su pokazala da postoji više od jedne vrste omega-3 masnih kiselina. Dva najvažnija tipa su EPA i DHA, koji se nalaze samo u ribi.

Orasi, lan i canola ulje sadrže alfa-linolensku kiselinu (ALA), drugu vrstu omega-3 masnih kiselina. No, eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA) se preporučuju za zaštitu od srčanih bolesti. I ALA je korisna, ali za neke druge stvari, poput sposobnosti oporavka organizma i zdravlja kože. Ipak, potrebne su sve tri vrste omega-3 masnih kiselina.

2. Omega-3 masne kiseline ne mirišu dobro i to je normalno

Da, ako otvorite bocu ribljeg ulja, može doći do nesvjestice – to je normalno. Ali ako takav miris dolazi iz dodataka prehrani – ne koristite ih! To se ne događa često, ali dodaci omege mogu se pokvariti. Ako mirišu na užegnuto ulje, nisu za konzumaciju.

3. Omega-3 su masti, dakle nisu dobre za mršavljenje

Istraživanja su pokazala da dodaci omega-3 i hrana bogata ovim sastojcima zapravo pomažu pri mršavljenju. Dakako, iako omega-3 masne kiseline neće ometati dijetu, ne biste se smjeli osloniti na njih kao primarnu metodu mršavljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Svi dodaci omega-3 masnih kiselina su isti

Ovo je potpuno netočno. Kad kupujte dodatke prehrani u ljekarni, ne pitajte samo za omega-3 nego i za sastav. Sadrže li EPA, DHA i ALA i u kojim količinama, iz kojih su sirovina dobivene, a pazite i na rok trajanja.

Najbolji prirodni izvori omega-3 masnih kiselina:

Na prvom mjestu su to riba i neki morski plodovi te riblje uljne prerađevine. Posebno se preporučuje plava riba, npr. sardine i skuše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, osim u ribi omega 3 masne kiseline prisutne su i u drugoj hrani kao što su sjemenke konoplje, chia sjemenke, laneno sjeme, orasi, kivi i jaja kokoši čije prehrana uključuje svježe biljke i insekte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo