Studije su pokazale da omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od bolesti srca i krvnih žila:
1. smanjuju rizik od treperenja srca (aritmije), što dovodi do nagle smrti 2. snižavaju razinu triglicerida u krvi 3. smanjuju rast i brzinu nastanka aterosklerotičnog krvnog ugruška (plaka) 4. snižavaju krvni tlak
Znanstvenici još nisu sigurni koriste li omega-3 masne kiseline zdravlju mozga ili je njihov učinak u ovom slučaju prerazvikan. No, sasvim sigurno vam neće štetiti.
A što je s mitovima?
Najčešći mitovi o omega-3 masnim kiselinama (spadaju u grupu polinezasićenih masnih kiselina) i istina o njima
1. Omega-3 masne kiseline iz lana jednako su dobre kao i one iz ribe
Istraživanja su pokazala da postoji više od jedne vrste omega-3 masnih kiselina. Dva najvažnija tipa su EPA i DHA, koji se nalaze samo u ribi.
Orasi, lan i canola ulje sadrže alfa-linolensku kiselinu (ALA), drugu vrstu omega-3 masnih kiselina. No, eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA) se preporučuju za zaštitu od srčanih bolesti. I ALA je korisna, ali za neke druge stvari, poput sposobnosti oporavka organizma i zdravlja kože. Ipak, potrebne su sve tri vrste omega-3 masnih kiselina.
2. Omega-3 masne kiseline ne mirišu dobro i to je normalno
Da, ako otvorite bocu ribljeg ulja, može doći do nesvjestice – to je normalno. Ali ako takav miris dolazi iz dodataka prehrani – ne koristite ih! To se ne događa često, ali dodaci omege mogu se pokvariti. Ako mirišu na užegnuto ulje, nisu za konzumaciju.
3. Omega-3 su masti, dakle nisu dobre za mršavljenje
Istraživanja su pokazala da dodaci omega-3 i hrana bogata ovim sastojcima zapravo pomažu pri mršavljenju. Dakako, iako omega-3 masne kiseline neće ometati dijetu, ne biste se smjeli osloniti na njih kao primarnu metodu mršavljenja.
4. Svi dodaci omega-3 masnih kiselina su isti
Ovo je potpuno netočno. Kad kupujte dodatke prehrani u ljekarni, ne pitajte samo za omega-3 nego i za sastav. Sadrže li EPA, DHA i ALA i u kojim količinama, iz kojih su sirovina dobivene, a pazite i na rok trajanja.
Najbolji prirodni izvori omega-3 masnih kiselina:
Na prvom mjestu su to riba i neki morski plodovi te riblje uljne prerađevine. Posebno se preporučuje plava riba, npr. sardine i skuše.
No, osim u ribi omega 3 masne kiseline prisutne su i u drugoj hrani kao što su sjemenke konoplje, chia sjemenke, laneno sjeme, orasi, kivi i jaja kokoši čije prehrana uključuje svježe biljke i insekte.