Dehidrirane krem juhe ne mogu zamijeniti pravu, domaću juhu, u kojoj birate što ćete od namirnica i u kojoj količini staviti. Nastojte da njihova konzumacija ne bude česta, posebice ako imate određenih zdravstvenih tegoba... Osnovne sirovine su gljive i povrće, a pomoćne sirovine mlijeko, hidrolizati bjelančevina, jestive biljne i životinjske masti, škrob i razne žitarice, kuhinjska sol, šećeri, začini. Termičkom obradom osnovnih i pomoćnih sirovina posebnim tehnološkim procesima dobivaju se gotove juhe. Nažalost, obično se radi o vrlo malom udjelu povrća ili gljiva, a umjesto toga dodaju se arome, često umjetne. Udio soli je u ovim proizvodima vrlo visoki i stoga bi ih trebali izbjegavati bubrežni bolesnici i osobe s povišenim krvnim tlakom. U proizvodnji dehidriranih juha dozvoljena je upotreba pojačivača okusa, bojila i aroma. Osim svepristunog i potencijalno štetnog monoatrijevog glutaminata (MSG), ovdje se koriste i natrijevi ribonukelotidi, dinatrijev inozinat i sl., koje moraju izbjegavati osobe s poremećajem metabolizma purina (npr. giht). Zbog čestog sadržaja mliječnog šećera u dehidriranim juhama osobe s laktoza intolerancijom trebaju izbjegavati proizvode koji je imaju naznačenu na deklaracijama. Kada se odlučite za njih, birajte juhe koje ne sadrže pojačivače okusa i umjetne arome, a umjesto toga imaju dodane začine.
Odgovorila: Jasna Ćerić, magistra nutricionizmasattva-nutricionizam.com