barem do stote! /

Hrana koju svakodnevno jedu najdugovječniji ljudi na svijetu, a raste i kod nas

Image
Foto: Pixabay

Sigurno ste već čuli za Plave zone. Riječ je o četiri područja na svijetu u kojima ima najviše stogodišnjaka - Sardiniji, Okinawi, Loma Lindi i Nicoyi. Kliknite SLJEDEĆA i inspirirajte se za današnji ručak

21.11.2019.
9:20
Pixabay
VOYO logo

Ječam

Ječam obiluje manganom, selenom, vlaknima i bakrom. Čuva zdravlje crijeva, snižava kolesterol, čisti organizam i jača imunitet. Može se pripremati na brojne načine, najpoznatiji su ječmena kaša i grah s ječmom, odnosno grah s ričetom, kako ječam zovu u Dalmaciji.

Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bob

Bob je dugo bio nepopularna namirnica, hrana za siromašne, dok se danas nerijetko nalazi na tanjurima uglednih restorana. Riječ je o grahorici koja obiluje nutrijentima, odličan je izvor vitamina B i vlakana, sadrži prirodni estrogen koji pomaže dovesti hormone u balans te L-DOPA aminokiselinu od koje se stvara dopamin, a čuva neurološko i psihičko zdravlje. U kulinarstvu se najviše cijeni mladi bob.

Image
Foto: Pixabay.com

sadnja boba u dalmaciji

(FOTO: Pixabay)

Vino

U našim krajevima tradicionalno se radi vino, a domaće crno vino izuzetno je dobro za zdravlje, naravno u umjerenim količinama. Stari ljudi imaju običaj ispijati čašu vina nakon ručka i bilo bi dobro ugledati se na njih. Crno vino obiluje antioksidansima, posebice resveratrolom koji je izuzetno jak. Ako ne volite vino, u sezoni uživajte u grožđu. 

(FOTO: Thinkstock)

Korabica

Korabica spada u porodicu krstašica, zajedno s brokulom, keljom, kupusom i prokulicama. Riječ je o povrću koje je izuzetno dobro za zdravlje. Jak je antioksidans, a vjeruje se i da ima antikancerogena svojstva. Korabica obiluje vitaminima C i A te vlaknima. Može se jesti sirova (slatkastog je okusa), ali i kuhana. 

(FOTO: Pixabay)

Krumpir

"Krumpir je odličan izvor mnogih vitamina i minerala, uključujući vitamin B6 koji ima važnu ulogu u izgradnji stanica, atletskoj izdržljivosti, regulaciji krvnog tlaka, očuvanju kardiovaskularnog zdravlja i funkcioniranju živčanog sustava", kaže američka dijetetičarka Malina Malkani za Well and Good.

Image
Foto: Pexels

Iako su krumpiri na lošem glasu kao hrana za dijetu, to je daleko od istine. Kod njih je važno da ih pripremimo na zdravi način. Dakle, kuhajte ih i pripremite ih bez ulja i s malo soli i peršina.

(FOTO: Pexels)

Rajčica


Rajčica je bogata fitonutrijentima poput karotenoida i likopena koji čuvaju kardiovaskularno zdravlje, štite stanice od okdisdacijskog stresa i pomažu muškarcima održati zdravlje prostate.  Rajčice su zdravije kuhane, nego sirove.

Image
Foto: Pexels

rajčica carmello

(FOTO:  Pexels)

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo