Taktički protiv starenja
Na starenje kože utječu dva čimbenika - sunce i tzv. završni produkti glikozilacije (eng. AGE - advanced glycation end products), odnosno glikotoksini. Dobra je vijest da na oba fakora možemo utjecati - koristeći zaštitne kreme i pazeći što jedemo.
(FOTO: Pixabay)
Pomfrit
Krumpir pečen u dubokom ulju problematičan je upravo zbog načina pripreme. Kod hrane pržene u dubokom ulju stvaraju se slobodni radikali koji oštećuju stanice, ubrzavaju proces starenja i slabe elastičnost kože. Osim ulja problematična je i sol na krumpirićima jer vodi dehidraciji, a rezultat je suha i izborana koža.
(FOTO: Pixabay)
Bijeli kruh
Kada se rafinirani ugljikohidrati spoje s proteinima dolazi do stvaranja završnog produkta glikozilacije koji potiče upale i kronične bolesti. Hrana s visokim glikemijskim indeksom poput bijelog kruha može izazvati upale u tijelu koje su direktno povezane s procesom starenja.
(FOTO: Pixabay)
Rafinirani šećer
Šećer je najzaslužniji za starenje kože jer sprječava stvaranje kolagena. Kada u tijelu imamo previše šećera, potiče se proizvodnjaglikotoksina. Ako dodamo i izlaganje suncu, učinak je još gori. Stoga lizanje sladoleda na plaži zamijenite uživanjem u ledenom smoothiju od bobičastog voća u hladu. Dokazano je da bobičasto voće i crna čokolada preveniraju gubitak kolagena.
(FOTO: Pixabay)
Margarin
Studije su pokazale da osobe koje ne jedu margarin imaju zdraviju kožu i manje bora. Transmasne kiseline kojima obiluje maslac kožu čine osjetljivom na ultraljubičasto zračenje, zbog čega ona brže stari i gubi kolagen.
(FOTO: Pixabay)
Mesne prerađevine
Kobasice, slanina i ostale mesne prerađevine (ako nisu domaće) trebalo bi izbjegavati jer obiluju sulfatima, štetnim masnoćama i soli - a svima njima je zajedničko da izazivaju upale u tijelu i uništavaju kolagen.
(FOTO: Pixabay)
Alkohol
Alkohol iscrpljuje hranjive tvari iz organizma poput vitamina A, koji je važan za stvaranje novih stanica i kolagena. Uzrokuje i dehidraciju pa time potiče i pojavu bora. Kada pijete alkohol,obavezno pijte i vodu kako biste umanjili njegov štetni učinak.
(FOTO: Pixabay)