Pušači koji su jeli hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama pušili su u prosijeku 10 posto manje od pušača koji nisu unosili dovoljno omega-3 masnih kiselna u organizam, pokazala je studija provedena na Sveučilištu u Haifi, u Izraelu.
Pušači inače pate od nedostatka omega 3-masnih kiselina što dovodi do oštećenja veza u dijelu mozga koji je zadužen za kontroliranje želje.
Nadoknađivanjem omega-3 masnih kiselina povoljno djelujemo na mozak koji više ne šalje u velikoj mjeri signale koji rezultiraju željom za cigaretom. Pušači koji žele prestati pušiti stoga bi trebali jesti hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama - masnu ribu, orašaste plodove, sjemenke suncokreta te brojne druge namirnice.
Osim što je ova hrana dobra za odvikavanje od cigareta, dobra je za srce i krvne žile te za psihičko zdravlje.
Izraelsko istraživanje je pokazalo da osobe koje su pojačale unos omega-3 masnih kiselina i prestale pušiti, više nisu osjećale potrebu za cigaretama.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!