Hedonistička dijeta pod suncem - Sonoma

S nutricionističkog stajališta, Sonoma dijeti gotovo je nemoguće naći zamjerku.

1.1.2010.
21:18
VOYO logo

Najnovija popularna američka dijeta, bestseler New York Timesa, dolazi nam iz Kalifornije. Kreirala ju je dijetetičarka dr. Connie Guttersen, vodeća stručnjakinja na području mediteranske, latinoameričke i azijske prehrane koja je u knjizi The Sonoma Diet objedinila svoja znanja i instinkte na području kulinarstva i recentne znanstvene spoznaje na području nutricionizma.

Sonoma dijeta odiše mediteranskim načinom života i prehrane s posebnim naglaskom na uživanju u hrani. Radi se o jedinstvenom planu prehrane usmjerenom na gubitak kilograma koji po prvi put objedinjuje u umijeće hranjenja i znanost o prehrani. Sastavni dio ove dijete čini uživanje u nadasve ukusnim obrocima i usvajanje zdravog životnog stila. Temelji se na jednostavnim smjernicama o količinama i kombinacijama hrane koja bi se svakodnevno trebala naći na tanjurima sljedbenika Sonome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recepti odišu raznolikošću, vrlo su decentni, a reflektiraju posljednje spoznaje iz izuzetno dinamičnog područja istraživanja znanosti o prehrani. Sonoma dijeta inspirirana je dvama mjestima iz stvarnog života – Kalifornijom i Mediteranom. Nosi ime regije u Kaliforniji – Sonoma, koja je poznata po hrani odličnog okusa, dozreloj na kalifornijskom suncu. Istovremeno, utjelovljuje izvornu mediteransku prehranu, temeljenu na povrću, voću, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima i sjemenkama, maslinovom ulju, nemasnom mesu, ribi i vinu.

Princip dijete

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sonoma dijeta podijeljena je u tri vala.

Val 1 čini prvih deset dana dijete. Tijekom ovog razdoblja osoba se treba riješiti loše navike konzumiranja velikih količina šećera, proizvoda od rafiniranog brašna i ostale kalorične i "prazne" hrane koja ugrožava zdravlje i vitku liniju.

Val 2 glavna je faza dijete koja traje do postizanja željene tjelesne mase. Gubitak tjelesne mase sporiji je tijekom Vala 2 u odnosu na Val 1. Tijekom ove faze usvaja se Sonoma pristup hrani s naglaskom na uživanju u hrani.

Val 3 je faza održavanja, a počinje nakon postizanja željene tjelesne mase ili drugih zdravstvenih ciljeva. Tijekom ove faze nastavlja se uživanje u Sonoma prijateljskim namirnicama, ali su povremeno dozvoljeni i "mali grijesi" u obliku snackova i deserta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebna važnost pridaje se kombiniranju pojedine hrane s kvalitetnim vinima. Zbog povoljnog učinka vina na zdravlje kardiovaskularnog sustava, autorica smatra da vino treba svakodnevno konzumirati u umjerenim količinama. Vinski vodič Sonoma dijete ima za cilj pomoći prosječnom konzumentu u odabiru vina koje najbolje pristaje uz pojedino jelo, naravno, uz ravnotežu kvalitete i cijene.

13 odrednica uspjeha Sonoma dijete

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Ravnoteža Ova dijeta ne zastupa nizak udio proteina ili ugljikohidrata, uravnotežena je prema principima pravilne prehrane s posebnim naglaskom na mediteranskoj prehrani. 2. Cjelovite žitarice Kruh i cjelovite žitarice svakodnevno su zastupljene u prehrani. 3. Moćna hrana Umjerene količine pojedinih nutritivno bogatih namirnica mogu pomoći u skidanju suvišnih kilograma i očuvanju zdravlja. 4. Zdravlje Dijeta je temeljena na mediteranskoj prehrani – načinu prehrane koja je prihvaćena kao zlatni standard pravilne prehrane od strane Svjetske zdravstvene organizacije. 5. Užitak Za usvajanje dijete potrebno je uživati u obrocima i osvijestiti što i zašto jedemo. 6. Recepti od kojih rastu zazubice Recepti za jela u Sonoma stilu jednostavni su, elegantni i nadasve ukusni, a osmislili su ih vodeći kulinarski znalci iz kalifornijskog okruga Sonoma. 7. Maslinovo ulje Ova supernamirnica obilno je zastupljena u Sonoma dijeti, baš kao u izvornoj grčkoj mediteranskoj prehrani. 8. Jednostavnost Ne treba brojati kalorije. Sve je unaprijed dobro razrađeno i smjernice su razumljive svakome. 9. Raznolikost Svakodnevno možete birati namirnice s pozamašne liste hrane koja uključuje povrće, voće, meso, ribu, žitarice, odnosno ne zabranjuje baš ništa. 10. Jednostavne smjernice Samo treba napuniti tanjur ili zdjelicu prema smjernicama opisanim u pojedinim valovima. 11. Svježe, cjelovite namirnice Naglasak je na svježim namirnicama, dozrelim na suncu, a procesirana i industrijski obrađena hrana je zastupljena u izuzetno malim količinama. 12. Vino Hvala znanstvenicima i stanovnicima mediteranskih zemalja što su nam pomogli da spoznamo blagotvoran učinak čaše dobrog crnog vina na zdravlje čitavog organizma. 13. Zadovoljstvo Obroci su cjeloviti i ostavljaju osjećaj zadovoljstva.

Nutricionistički osvrt S nutricionističkog stajališta gledano, Sonoma dijeti je gotovo nemoguće naći zamjerku. Ova dijeta je kalifornijska inačica mediteranske prehrane, a dobro je poznato da je upravo mediteranska dijeta proglašena zlatnim standardom pravilne prehrane od strane mnogih relevantnih institucija, uključujući i Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

Prva znanstvena istraživanja o utjecaju prehrane i načina života na zdravlje na području Mediterana provedena su prije više od pola stoljeća u Grčkoj, a potom i u drugim mediteranskim zemljama. Rezultati istraživanja bili su izvanredni. Uočen je znatno niži rizik od bolesti srca i krvnih žila, karcinoma i pretilosti te značajno dulji životni vijek.

Iako novija istraživanja, zahvaljujući prodoru 'zapadnjačkog' načina života i prehrane, nemaju više slične rezultate, sasvim je jasno da osobe koje se hrane prema načelima mediteranske prehrane i pritom nalaze vremena za uživanje u hrani i popodnevnu siestu imaju veće šanse da će biti zdrave i vitke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sonoma dijeta daje velik značaj vinu (posebice kvalitetnim crnim vinima), što za stanovnike Hrvatske ne bi trebao biti problem s obzirom na dostupnost visokokvalitetnih crnih vina poput plavca i dingača.

Pozitivno je što začini imaju vrlo važno mjesto u svakom obroku. Stavimo li ponovno priču u hrvatske okvire, shvatit ćemo da je samoniklo ljekovito i aromatično bilje s naših otoka jedinstveno blago koje će svaki obrok učiniti još boljim i pritom djelovati potencijalno ljekovito. Dodamo li k tome i recentna znanstvena otkrića o začinima kao pomagačima u sagorijevanju kalorija, priča postaje još zanimljivija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sonoma dijeta stavlja naglasak na okus. Okus je komponenta koja je izuzetno važna za uspješnu dijetu budući da hrana koja nije odličnog okusa može i najveseliju osobu učiniti depresivnom ako se ponavlja iz dana u dan. Privlačnost hrane koja se konzumira ključna je za uspjeh dijete kod većine osoba, stoga je u tom dijelu autorica postigla pun pogodak!

Pozitivno je i što nema ograničavanja pojedinih namirnica ili skupina namirnica, a sustav veličina serviranja koji propagira Sonoma za prosječnog je sljedbenika dijete jednostavniji od brojanja kalorija.

Top 10 namirnica Sonoma dijete:

•bademi •paprika •borovnice •brokula •grožđe •maslinovo ulje •špinat •jagode •rajčica •cjelovite žitarice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A može poslužiti i:

•brokula, prokulice •riža (divlja), rustikalni kruh od cjelovitog brašna •biftek •crno vino •ružmarin, origano •voće, kolači – voćne krostate

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjer jelovnika:

Doručak Integralne žitarice s mlijekom

Ručak Salata s divljom rižom i piletinom Šalica baby-mrkvica s celerom i 2 žlice humusa

Večera Odrezak od svinjetine (karmenadla) s ružmarinom Prokulice s pršutom šnita rustikalnog kruha od cjelovitog brašna ½ šalice svježeg voća po izboru čaša Cabernet-Sauvignona, Merlota ili Shiraza

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desert Krostata od jabuke i borovnice

Odabrani recepti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Sjeckana salata s lososom (Prvi val dijete)

Sastojci: •maslinovo ulje •3⁄4 šalice sjeckanog dimljenog lososa •1⁄4 šalice sjeckanog vlasca •1⁄2 šalice sjeckane žute paprike •1 1⁄3 šalice sjeckane rajčice •1⁄4 šalice sjeckanog luka •1 krastavac srednje veličine (sjeckan, 2 šalice) •2 žlice sjeckanih maslina •2 žličice malih kapara •marinada na bazi limuna: 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 2 žličice limunove korice, 2 žličice limunovog soka, ½ žličice šećera, ¼ žličice soli i par kapi tabasca.

Priprema: 1. Namastite 4 zdjelice jednake veličine maslinovim uljem. Podjednako rasporedite i poslažite sastojke sljedećim redoslijedom: losos, vlasac, paprika, rajčica, luk, krastavac. Pokrijte vrh plastičnim poklopcem i dobro utisnite smjesu u zdjelu.

2. Prilikom serviranja, istresite sadržaj na 4 tanjura za salatu, oprezno uklonite zdjelicu. Pospite salatu s maslinama i kaparima te poprskajte s limunskom marinadom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nutritivna vrijednost: 135 kcal., 9 g masti (1 g zasićenih masti), 7 mg kolesterola, 429 mg natrija, 9 g ugljikohidrata, 2 g vlakana, 7 g bjelančevina.

2. Grčka salata sa škampima na grilu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema: 45 min Gril: 6 min Za 4 osobe

Sastojci: •½ kg svježih škampi •2 češnja češnjaka, sjeckana •1/2 žličice ribane limunove korice •3 šalice svježeg špinata •3 šalice zelene salate •2 rajčice srednje veličine, rezane na tanke ploške •1 krastavac srednje veličine, rezan na tanke i dugačke komade •1/3 šalice crnih maslina •1/4 šalice sjeckanog crvenog luka •1/4 šalice tanko sjeckanih rotkvica •1/4 šalice mrvljenog feta sira •grčki vinaigrette umak: 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 1 žlica vinskog octa, 1 žlica limunovog soka, 1 žlica svježe sjeckane mente, malo soli i svježe mljevenog papra. •4 manja kukuruzna peciva

Priprema: Pomiješajte sve sastojke za salatu i pustite da odstoji. U međuvremenu pecite škampe na grillu 6-8 minuta.

Podijelite salatu na 4 tanjura, pospite feta sirom i poslažite na vrh škampe s grila. Poprskajte umakom vinaigrette. Servirajte s kukuruznim pecivom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nutritivna vrijednost: 369 kcal., 16 g masti (3 g zasićenih masti), 179 mg kolesterola, 571 mg natrija, 29 g ugljikohidrata, 6 g vlakana, 30 g bjelančevina.

3. Tortilje s piletinom i grahom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema: 10 min Za 1 osobu

•2 žlice crnog graha u umaku •tortilja •100 g kuhane i sjeckane piletine •1 šalica sjeckane zelene salate •1⁄4 šalice sjeckanog celera •1 žlica umaka od rajčice

Priprema:

Sve sastojke posložiti na tortilje i zamotati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nutritivna vrijednost: 322 kcal., 8 g masti (2 g sat. fat), 72 mg kolesterola, 554 mg natrija, 24 g ugljikohidrata, 14 g vlakana, 38 g bjelančevina.

4. Fritaja od brokule i paprike

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema: 10 min Kuhanje: 20 min Za 6 osoba

Sastojci: •10 miksanih jaja •2 žlice vode ili vrhnja s niskim udjelom masti •1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja •1 šalica svježih cvjetova brokule •¾ šalice sjeckane crvene paprike •¼ šalice sjeckanog luka •¼ žličice soli •mješavina mediteranskih začina (bosiljak, mažuran, origano, kadulja) •1/8 žličice papra •2 žlice ribanog parmezana

Priprema:

1. U zdjeli srednje veličine miksajte jaja s vodom ili vrhnjem. U dubokoj tavi zagrijte ulje i kratko pirjajte luk, brokulu, papriku, začine, sol i papar.

2. Nakon 5-10 minuta, prelijte mješavinu jaja preko pirjanog povrća. Ispecite fritaju s obiju strana.

3. Pospite parmezanom i servirajte.

vitamini.hr

Dr. sc. Darija Vranešić

sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo