Velšanka Sophie Ray, nije pojela normalan obrok od svoje druge godine, a od 11. godine se oslanja isključivo na pizzu s umakom od rajčice i sirom.
Tinejdžerka tvrdi da joj dođe slabo na bilo kakvu hranu osim ove, pa joj čak i komadić paprike uznemiri želudac. Gospođica Ray pati od rijetkog stanja koje se naziva poremećaj selektivnog jedenja, što znači da ima fobiju od bilo kakve druge hrane.
Problemi su počeli kad je s dvije godine oboljela od gastroenteritisa. Nakon bolesti počela se bojati hrane, a jedino se usudila jesti tjesteninu sa sirom, pomfrit i tanke sendviče. Stanje se pogoršalo kad je napunila 11 godina i počela jesti samo najjednostavniju pizzu bez ikakvih posebnih dodataka - ponekad i za sva tri dnevna obroka.
Ona kaže: 'Volim pizzu, svaka dostava nudi nove okuse, ali je uvijek riječ o istoj hrani pa ne moram isprobavati ništa novo. Počela sam tako selektivno jesti već od dvije godine. Mama mi je rekla da sam razvila strah od hrane nakon bolesti, mislila sam da je uzrok bolesti hrana. Počela sam jesti tjesteninu sa sirom, pomfritom i sendviče bez kore, i tako svaki dan pune četiri godine. S 11 godina sam se ohrabrila da probam pizzu i od tad je jedem svaki dan - nekad i za doručak, ručak i večeru. Ukoliko u gradu i školi nemam mogućnost pojesti pizzu ostajem gladna do večeri kad je pojedem kod kuće.'
Osim rajčice koja se nalazi u sklopu umaka na pizzi, godinama nije pojela voće i povrće. Kaže da je prestravljuje i sama pomisao da jede raznoliku hranu. U rijetkim prilikama probat će tjesteninu i pečen krumpire, ali se toliko navikla na brzu hranu koju jede da joj i male promjene izazivaju slabost i mučninu.
'I pomisao da probam nešto novo čini me vrlo tjeskobnom osjećam se bolesno. Okus, tekstura pa čak i sam miris neke druge hrane me tjera na povraćanje. Mnogi misle da sam samo jako probirljiva, ali ovo što mene muči je fobija. Zatražiti od mene da probam novu hranu je isto kao da zatražite od ljudi koji se boje paukova da prime jednoga u ruku', rekla je.
Zdravstveni problemi
Nutricionisti upozoravaju da ovakva vrsta prehrane dugoročno donosi ozbiljne zdravstvene probleme. Chris Cheyette, s Kings College Hospital kaže: 'Na ovaj način u tijelo ne unosi niz hranjivih tvari. Brine me i što je većina masti koja se nalazi u pizzi zasićena mast. Prehrana je ne opskrbljuje s dovoljno vitamina i zbog toga može imati kraći životni vijek. Naime, povećan je rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.'
Nedostatak hranjivih tvari može dovesti i do oslabljenog imuniteta, a to se prvo pokazuje na koži i kosi, a dolazi i do debljanja. Pizza sadrži i velike količine soli i masnoće što je također opasno.