Nova američka studija provedena je u laboratoriju koristeći ljudske krvne stanice te prateći pojavnost upala u ovisnosti o manjku cinka. Ciljana populacija ispitanika bile su osobe sa sepsom te u intenzivnim jedinicama njege.
Zaključci istraživanja objavljeni su u časopisu Cell Reports te pokazuju da cink ima ključnu ulogu u imunološkom sustavu vežući se na određene proteine te zaustavljajući ili potičući pojedine puteve reakcija imunološkog sustava. Nadalje, autori studije otkrili su vezu između deficita i jakih upala kao posljedica reakcije imunološkog sustava.
Ipak, znanstvenici su naglasili kako je potrebno provesti još daljnjih studija koje bi potvrdile koju dozu, koliko dugo te točno kojim bolesnicima je potrebno davati cink u obliku dodatka prehrani kako bi se postigao ciljani učinak smanjenja upalne reakcije.
Bogati izvori cinka su: orašasti plodovi, sjemenke, pivski kvasac, zob, meso, osobito peradi. Zatim školjke kamenice, rakovi, jetra, govedina, morski plodovi, meso peradi, cjelovite žitarice, tofu, mahunarke, proso.