Nova studija tvrdi da će prijenos virusa putem respiratornih kapljica biti izraženiji tijekom zimskih mjeseci.
"Otkrili smo da u većini situacija kapljice putuju na veće udaljenosti od dva metra, koliko Centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi da je potrebno distancirati se da bi se zaštitili", kazao je YanyingZhu, koautor studije za Business Line.
U studiji se navodi da su u zatvorenim prostorima, kao što su ugradbeni hladnjaci, gdje su temperature niske, a vlaga visoka kako bi se svježe meso čuvalo, povećava se učinak prijenosa, navode znanstvenici.
Najopasnije tvornice za preradu mesa
Kazali su kako se u takvim okruženjima virus može dugo zadržati, a može biti zarazan "od nekoliko minuta do dulje od jednog dana u raznim okruženjima".
"Ovo je možda objašnjenje za one super-šireće događaje koji su zabilježeni u više tvornica za preradu mesa", rekao je Zhu.
Suprotno tome, vruća i suha klima pomaže u lakšem isparavanju kapljica. U takvim uvjetima, istraživači su rekli da isparene kapljice iza sebe ostavljaju sitne fragmente virus, te će se s aerosoliziranim virusnim česticama izbacivati govorom, kihanjem i kašljanjem. “To su vrlo sitne čestice, obično manje od 10 mikrona. I mogu satima stajati u zraku, tako da ljudi mogu unijeti te čestice disanjem ”, rekao je vodeći autor studije LeiZhao.
Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.