Vitamini C i E
Ovaj vitamin je već poznat i učinkovit pojačivač imunološkog sustava, a sadrže ga mnoga voća i povrća. Za razliku od većine životinja koje sami proizvode vitamin C, ljudsko tijelo ga ne sintetizira.
Vitamin C ima anitvirusna i anitbakterijska svojstva. Voća koja ga najviše sadrže su grejp, kivi, jagode, naranče, papaja, guava i dinja.
Vitamin E, koji se nalazi u bademima, suncokretovim sjemenkama, borovnicama i lisnatom povrću, proizvodi 'prirodnog ubojicu' bakterija.
Probiotici
Žive kulture koje se mogu naći u jogurtu, poput lactobaccilus i bifidobacteria mogu biti korisne u jačanju imuniteta.
Ako je tijelo opskrbljeno zdravom količinom crijevne flore, povećava se produkcija bijelih krvnih stanica i njihova aktivnost. Kulture u jogurtu mogu biti korisne za imunitet i za vrijeme uzimanja anitbiotika, a mogu služiti i kao dodatna zaštita ljudima koji imaju slabiji imunitet.
Namirnice bogate probioticima su jogurti, kefiti, neke vrste sireva i mlijeko.
Gljive
Gljive su bogate antioksidansima i sadrže visoku razinu selena koji dokazano smanjuje rizik od obolijevanja od gripe. Gljive su poznate i po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima te su učinkovite u borbi protiv tumora.
Bijeli šampinjoni imaju znatno veći učinak u jačanju imuniteta od bilo kojih drugih gljiva.
U svrhu jačanja imuniteta, dobro je konzumirati i zeleni i crni čaj, omega 3 kiseline, češnjak mrkve i slatki krumpir. Također se savjetuje izbjegavanja pretjeranog unosa šećera, alkohola i prerađene hrane, kao i drastično debljanje.