Proljetne supernamirnice za raspoloženje, energiju, metabolizam, pamćenje...

'Hrana, ako je dobro biramo, može preoblikovati našu zdravstvenu sudbinu na bolje', kaže dr. David Katz, direktor Centra za preventivna istraživanja na Yaleu.

8.4.2014.
10:06
VOYO logo

Orasi

Dobro za: raspoloženje

Orasi su prepuni triptofana, aminokiselne koju naše tijelo treba kako bi proizvodilo serotonin, hormon sreće. Španjolsko istraživanje pokazalo je da ljudi koji ga jedu imaju više razine tog prirodnog regulatora raspoloženja. Osim toga, probavljaju se polako, što pridonosi stabilnom raspoloženju i boljem podnošenju stresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šparoge

Dobro za: raspoloženje

Šparoge su jedan od najboljih biljnih izvora folne kiseline, vitamina B važnog za sintezu neurotransmitera dopamina, serotonina i norepinefrina. Svi su ključni za dobro raspoloženje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proljetni češnjak

Dobro za: mršavljenje

Povoljnost za mršavljenje ove proljetne poslastice leži u spoju koji se zove alicin, koji češnjaku daje karakterističan miris. Alicina će vas spriječiti da se prejedete stimuliranjem osjećaja sitosti u mozgu. Proljetni češnjak ima blaži, slađi okus.

Mahunarke

Dobro za: mršavljenje

Zrna su jedan od najbolji stvari koje možete jesti ako želite smršavjeti, jer vaše tijelo mora razbiti zrno kako bi došlo do vlakana, tako da ulažete puno više energije u njihovu probavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, proteini u mahunarkama aktiviraju poruku 'zadovoljan sam' u centar za glad u vašem mozgu.

Špinat

Dobro za: energiju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovi ukusni listovi jedan su od najboljih izvora željeza (posebno ako ne jedete meso), što je ključna komponenta crvenih krvnih zrnaca koja naše mišiće opskrbljava kisikom za energiju.

Spojevi koji se nalaze u špinatu povećavaju učinkovitost naših mitohondrija, 'tvornicama' energije u našim stanicama. Jedna šalica kuhanog špinata dnevno držat će vas cijeli dan.

Artičoke

Dobro za: energiju

Pune su magnezija, vitalnog minerala za više od 300 biokemijskih reakcija u tijelu, uključujući stvaranje energije. Ako nemaju dovoljno magnezija, mišići moraju više raditi i brže se troše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 68 posto ljudi ne uzima dovoljno ovog minerala. Za žene, cilj je 320 mg dnevno. Jedna srednja artičoka osigurat će vam 77 mg magnezija (i samo 60 kalorija). Ostali odlični izvori su orasi, mahunarke, cjelovite žitarice.

Losos

Dobro za: kožu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prevencija bora na tanjuru! Losos je pun masnih kiselina koje se zovu eikozapentaenske kiseline (EPA), vrsta omega-3 koji blokira puštanje enzima induciranih UV-om, koji uništavaju kolagen i uzrokuju opuštanje kože.

Omega-3 masne kiseline također reguliraju proizvodnju ulja u koži i potiču hidrataciju, što pomaže u održavanju vlage, ali i kožu bez akni.

Jagode

Dobro za: kožu

Pune su antioksidanasa koji pomažu da vam se koža oporavi od štetnih vanjskih utjecaja poput zagađenja ili UV zraka. Osim toga, pune su vitaminom C, koji je povezan s manjom pojavom bora i manjom suhoćom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što ih jedete, možete napraviti masku za lice. Samo ih izdrobite i nanesite direktno na lice.

Borovnice

Dobro za: pamćenje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija je pokazala da redovito jedenje borovnica može poboljšati sposobnost pamćenja. Vrsta antioksidansa koji se zove antocijan povećava signale između moždanih stanica i poboljšava njihovu otpornost, učenje i pamćenje.

Jaja

Dobro za: pamćenje

Žumanjci su puni kolina, kojega tijelo treba kako bi proizvelo kemikaliju u mozgu koja se zove acetilkolin, ključnu za pohranjivanje pamćenja. Dobri izvori kolina su orasi i crveno meso.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo