Orasi
Dobro za: raspoloženje
Orasi su prepuni triptofana, aminokiselne koju naše tijelo treba kako bi proizvodilo serotonin, hormon sreće. Španjolsko istraživanje pokazalo je da ljudi koji ga jedu imaju više razine tog prirodnog regulatora raspoloženja. Osim toga, probavljaju se polako, što pridonosi stabilnom raspoloženju i boljem podnošenju stresa.
Šparoge
Dobro za: raspoloženje
Šparoge su jedan od najboljih biljnih izvora folne kiseline, vitamina B važnog za sintezu neurotransmitera dopamina, serotonina i norepinefrina. Svi su ključni za dobro raspoloženje.
Proljetni češnjak
Dobro za: mršavljenje
Povoljnost za mršavljenje ove proljetne poslastice leži u spoju koji se zove alicin, koji češnjaku daje karakterističan miris. Alicina će vas spriječiti da se prejedete stimuliranjem osjećaja sitosti u mozgu. Proljetni češnjak ima blaži, slađi okus.
Mahunarke
Dobro za: mršavljenje
Zrna su jedan od najbolji stvari koje možete jesti ako želite smršavjeti, jer vaše tijelo mora razbiti zrno kako bi došlo do vlakana, tako da ulažete puno više energije u njihovu probavu.
Osim toga, proteini u mahunarkama aktiviraju poruku 'zadovoljan sam' u centar za glad u vašem mozgu.
Špinat
Dobro za: energiju
Ovi ukusni listovi jedan su od najboljih izvora željeza (posebno ako ne jedete meso), što je ključna komponenta crvenih krvnih zrnaca koja naše mišiće opskrbljava kisikom za energiju.
Spojevi koji se nalaze u špinatu povećavaju učinkovitost naših mitohondrija, 'tvornicama' energije u našim stanicama. Jedna šalica kuhanog špinata dnevno držat će vas cijeli dan.
Artičoke
Dobro za: energiju
Pune su magnezija, vitalnog minerala za više od 300 biokemijskih reakcija u tijelu, uključujući stvaranje energije. Ako nemaju dovoljno magnezija, mišići moraju više raditi i brže se troše.
Oko 68 posto ljudi ne uzima dovoljno ovog minerala. Za žene, cilj je 320 mg dnevno. Jedna srednja artičoka osigurat će vam 77 mg magnezija (i samo 60 kalorija). Ostali odlični izvori su orasi, mahunarke, cjelovite žitarice.
Losos
Dobro za: kožu
Prevencija bora na tanjuru! Losos je pun masnih kiselina koje se zovu eikozapentaenske kiseline (EPA), vrsta omega-3 koji blokira puštanje enzima induciranih UV-om, koji uništavaju kolagen i uzrokuju opuštanje kože.
Omega-3 masne kiseline također reguliraju proizvodnju ulja u koži i potiču hidrataciju, što pomaže u održavanju vlage, ali i kožu bez akni.
Jagode
Dobro za: kožu
Pune su antioksidanasa koji pomažu da vam se koža oporavi od štetnih vanjskih utjecaja poput zagađenja ili UV zraka. Osim toga, pune su vitaminom C, koji je povezan s manjom pojavom bora i manjom suhoćom.
Osim što ih jedete, možete napraviti masku za lice. Samo ih izdrobite i nanesite direktno na lice.
Borovnice
Dobro za: pamćenje
Studija je pokazala da redovito jedenje borovnica može poboljšati sposobnost pamćenja. Vrsta antioksidansa koji se zove antocijan povećava signale između moždanih stanica i poboljšava njihovu otpornost, učenje i pamćenje.
Jaja
Dobro za: pamćenje
Žumanjci su puni kolina, kojega tijelo treba kako bi proizvelo kemikaliju u mozgu koja se zove acetilkolin, ključnu za pohranjivanje pamćenja. Dobri izvori kolina su orasi i crveno meso.