Poboljšavaju pamćenje
U jagodama se nalazi antocijanin koji je odgovoran za poboljšavanje kratkoroćnog pamćenja. Istraživanja su čak pokazala kako se kratkoročno pamćenje može poboljšati za čak 100% u osam tjedana konzumiranja ovog voća.
(FOTO: Thinkstock)
Pomažu u mršavljenju
Sto grama jagoda sadrži velike količine vlakana koja su zaslužna za dobru probavu, a spoj nitrata u jagodama potiče protok krvi i kisika u tijelu pa će ubrzati metabolizam i pomoći u mršavljenju.
(FOTO: Thinkstock)
Ublažavaju upale
Jagode snižavaju razine C-reaktivnog proteina u tijelu koji ukazuje na upalu. Jedući jagode, mogli bi se smanjiti simptomi upale.
(FOTO: Pexels)
Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti
Konzumacija jagoda snižava loš kolesterol što automatski smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti. Također, jagode su pune kalijem i vlaknima koji su dobri za srce i krvni pritisak.
(FOTO: Thinkstock)
Jačaju kosti
Jagode sadrže kalij, vitamin K i magnezij koji su bitni za zdravlje kostiju. Također, sadrže biotin koji pomaže u jačanju noktiju i kose.
(FOTO: Thinkstock)
Jačaju imunitet
Jagode spadaju u pet voćki s najvećom količinom antioksidansa. Sadrže čak veće količine vitamina od naranči ili limuna.
(FOTO: Pexels)
Poboljšava vid
Nekoliko porcija jagoda može smanjiti rizik od makularne degeneracije, stanja koje rezultira gubitkom vida.
(FOTO: Darko Jaramaz/PIXSELL)
Pomaže u borbi s rakom
Vitamin C pomaže u prevenciji raka, ali i flavonoid koji se bori s kancerogenim stanicama pa ujedno i sprječava njihovu sposobnost da se umnože.
(FOTO: Thinkstock)
Anti-ageing efekt
Vitamin C također pomaže u proizvodnji kolagena koji koži daje elastičnost. Sadrže i elagičnu kiselinu koje sprječava uništavanje kolagena i upale i stanicama kože, što su ujedno i dva najveća neprijatelja mladolikog lica.
(FOTO: Pixabay)
Dobre su za trudnice
Folati su preporučljivi ženama koje su u drugom stanju ili koje pokušavaju začeti. Jagode ih posjeduju u velikoj količini.
(FOTO: Pexels)