Šest dana prije čiste srijede i početka Korizme Česi, Slovaci i Poljaci uživaju u krafnama. Postoji vjerovanje da ćete biti nesretni cijelu godinu ako ne pojedete barem jednu krafnu na Debeli četvrtak. Zašto riskirati?
(FOTO: Pexels)
Recept za krafne, po češki za Koblihy
Sastojci:
- 500 grama brašna
- 80 grama šećera u prahu
- 70 grama maslaca sobne temperature
- 2-3 žlice bijelog vina ili rakije
- 250 mililitara ulja
- 70 grama svježeg kvasca
- žličica ekstrakta vanilije ili jedan vanilin šećer
- džem
- ulje
Postupak:
Izmrvite kvasac u malo toplog mlijeka u koje ste dodali malo šećera i brašna te ostavite na toplome da naraste. Izmutite žumanjke s maslacem i šećerom u prahu, vanilin šećerom i vinom ili rakijom. Dodajte brašno, kvasac i mlijeko i miješajte kuhačom dok se sastojci ne sjedine. Prekrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da tijesto naraste. Kada udvostruči veličinu, još jednom promiješajte i ponovite postupak, odnosno ostavite da naraste.
Nakon toga razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini na debljinu od jednog centimetra te čašom, koju ste okrenuli naopako napravite krugove. Na jedan krug stavite pekmez pa ga poklopite drugim krugom i postupak ponovite dok imate tijesta. Pokrijte krpom i ostavite da tijesto nadođe. U posudi za pečenje zagrijte ulje i pecite krafne s obje strane dok ne porumene. Stavite ih na tanjur prekriven papirom da se ocijede od viška ulja, pospite šećerom u prahu i poslužite još tople.
(FOTO: Pixabay)
Procjenjuje se da se na Debeli četvrtak samo u Poljskoj pojede skoro sto milijuna krafni. Pridružimo se Poljacima, Česima i Slovacima i već danas 'navalimo' na krafne! Korizma sam što nije počela. Pa čak i ako niste religiozni, postoji još jedan valjan razlog da uskoro zaboravite na krafne, a to je - ljeto. Iako vam se možda čini daleko, ono je tu iza ugla. Želite li zabljesnuti na plaži, sada je vrijeme da počnete s pripremama. Odnosno ne baš odmah, nego nakon što proslavite Debeli četvrtak i mesopusni utorak.
(FOTO: Pixabay)