Američki istraživači ubrizgali su resveratrol iz grožđa direktno u mozak laboratorijskih štakora (koji su hranjeni namirnicama s visokim udjelom masnoće), i utvrdili da se njihova razina inzulina snizila, prenosi Ordinacija.hr. Ovaj sastojak mogao bi koristiti za manipulaciju određenih proteina u mozgu, te štititi od razvijanja šećerne bolesti, zaključili su.
"Ove su životinje bile pogođene debljinom, a mnogi su im organi bile upaljeni. Međutim, kada smo ubrizgali resveratrol u mozak, on je tamo ublažio upalu", objasnio je doktor Roberto Coippari koji je predvodio istraživanje.
Prethodne su studije pokazale kako resveratrol može djelovati na upale koje vode do ozbiljnih i kroničnih bolesti. Grožđe je odličan izvor antioksidansa i antitumorskih spojeva, a također uključuje flavonoide i kvercetin. Ono može spriječiti zgrušavanje krvnih zrnaca, a samim time stvaranje krvnih ugrušaka i lošeg kolesterola. Crveno grožđe ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Također je izvrsno u borbi protiv raznih oblika karcinoma.
Znanstvenici ističu kako konzumiranje proizvoda napravljenih od crvenog grožđa ili pijenje puno crnog vina ne može zaštititi osobe od dijabetesa: "Kako bi mozak nakupio jednaku količinu resveratrola ustanovljenu istraživanjem, količina crnog vina bi sigurno uzrokovala štetna posljedice, pogotovo u jetri".