Papar ne nosi dramatične rezultate na brzinu, ali tko god je pokušao istopiti suvišne kilograme vrlo dobro zna kako je svaka pomoć vrijedna. Kada zbrojite učinak nekoliko takvih sitnih koraka, dobijete konkretne rezultate.
Moć crnog papra leži u njegovom sastojku piperinu – alkaloidu koji mu daje specifičan okus i ima protuupalno djelovanje. Neke su studije čak pokazale i da štiti od određenih vrsta raka.
Australsko istraživanje
Australski su stručnjaci podijelili laboratorijske štakore u dvije skupine: jedne su hranili namirnicama s puno masti i ugljikohidrata kako bi oponašali model metaboličkog sindroma, dok su druge hranili namirnicama na bazi kukuruznog škroba. Pratili su ih kroz razdoblje od 16 tjedana, a posljednjih osam tjedana su štakori također dobivali piperin.
Glodavci koji su jeli puno masti i ugljikohidrata imali su povišen krvni tlak, višu razinu oksidativnog stresa, razvili su abdominalnu pretilost s fibrozom jetre, tolerancija na glukozu im je oslabila, a zamijećene su i upalne promjene srca. S druge strane, dodatak piperina (oko 30 mikrograma po kilogramu težine dnevno) snizio je tlak, poboljšao toleranciju na glukozu, smanjio razinu oksidativnog stresa i upale, a istovremeno je poboljšao funkciju jetre.
Otkriveno je još jedno korisno svojstvo piperina: ovaj sastojak poboljšava apsorpciju i biodostupnost drugih sastojaka. Tako je povećao izloženost resveratrolu za 229 posto.
'Rezultati sugeriraju mogućnost korištenja ekstrakta crnog papra piperina u borbi protiv pretilosti. Iako je piperin trenutno dostupan kao dodatak prehrani, potrebno je provesti dodatna istraživanja kako bi se koristio za mršavljenje', zaključili su voditelji studije objavljene u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.