Stručnjaci su otkrili namirnice koje mogu napraviti "kaos" u trbuhu: 1. Sladoled: Kada se spomene trovanje hranom, mnogima prvo na pamet padne neadekvatno spremljeno ili pokvareno meso. Međutim, pored toga i sladoled bi mogao biti jedna od najgorih namirnica, upozoravaju stručnjaci. Amrin Basir, predavač na Sveučilištu Aston u Birminghamu, rekao je da svaka hrana koja se uzme na pikniku, predstavlja rizik od trovanja. "Tijekom ljeta sve više ljudi kuha vani na piknicima ili roštilja. Nedostaje sigurnost koju kuhinja pruža - sudoper za pranje ruku, sterilizirane radne ploče za pripremu hrane", rekao je i dodao da su uobičajene bakterije koje se javljaju kampilobakterioza, salmonela, Escherichia coli i listerija. Sve se razmnožavaju na ljetnim temperaturama.
Čim dođe ljepše vrijeme hrlimo za ovim namirnicama koja uzrokuju trovanje: Hrvatska liječnica o oštećenju slijepog crijeva i oporavku
2. Klice: Nekuhane ili slabo skuhane klice zaslužne su za izbijanje mnogih bakterija. Prema Agenciji za standarde hrane, sve vrste klica - uključujući lucerku, grah, klice djeteline i rotkvice mogu širiti infekciju koja je uzrokovana bakterijskom kontaminacijom njihova sjemena.
Salatu i svježe začinsko bilje najbolje je izbjegavati, a to uključuje i ukrase u vašim pićima, poput listova mente u mojitu. Sve je ovo možda oprano u kontaminiranoj vodi. I najbolje je odlučiti se za voćni sok koji dolazi u zatvorenim kutijama.
4. Jaja: Najčešći su uzrok salmonele, osobito ako niste sigurni u njihovo podrijetlo i uvjete skladištenja i transporta, izbjegavajte sve sirove varijante. Domaće majoneze, tiramisu i slična jela su opasna ljeti.
5. Meso: Svake godine se samo u SAD-u prijavi 3300 slučajeva trovanja mesom. Najopasnija je piletina, a mljevena govedina je na nezavidnom drugom mjestu zahvaljujući opasnom soju E. coli. Zato je bez obzira na smrzavanje, sve meso najsigurnije tretirati kao zaraženo i ne riskirati. Temeljito ga termički obradite, perite ruke prije i poslije pripreme, a očistite i sve površine na kojima se pripremalo.
6. Tuna: Ako je nakon ulova stavljena na temperaturu višu od 16 stupnjeva, tuna otpušta skombrotoksin koji izaziva glavobolje, crvenilo i grčeve. Što je još gore, ovaj toksin se ne može uništiti kuhanjem. Zato je jedini i najbolji način prevencije dobro istražiti podrijetlo, odnosno ako ste sigurni od koga je kupujete.
7. Školjke: Hrane se filtrirajući more pa ako su rasle u zagađenom okolišu, i one će pokupiti sve toksine. Osim toga, ako su sirove, mogu prenijeti norovirus koji izaziva teške probavne smetnje i bakteriju Vibrio vulnificus, koja izaziva slabost, povraćanje i proljev.
9. Sir: Dok su za većinu trovanja drugom hranom krivi restorani, kantine i ostale velike kuhinje, trovanja sirom su češća u domu. Može biti zaražen salmonelom i listerijom koja može izazvati pobačaj. Glavno pravilo – što je sir tvrđi, to je i sigurniji, a trudnice bi svakako trebale izbjegavati fetu, brie, camembert i sve sirove s plemenitom plijesni.
Akutne crijevne bolesti su među najčešćim zaraznim bolestima u svijetu. U Hrvatskoj je najveća učestalost bakterijskih crijevnih infekcija od svibnja do listopada; uz kampilobakterioze, salmoneloze su najčešće bakterijske crijevne infekcije u ljudi u razvijenom svijetu. Salmonele su termolabilne pa se pri korištenju primjerice mikrovalne pećnice uništavaju nakon tri minute na 80 stupnjeva Celzija. Mjesto na kojem salmonele ulaze u organizam je probavni sustav (feko-oralni način prijenosa). Izvori infekcije su voda (onečišćena fekalijama), školjke (zbog kontaminirane vode), mlijeko i mliječni proizvodi (zbog neadekvatne pasterizacije, nestručnog rukovanja i sl.), jaja, meso i mesni proizvodi (zbog kontaminacija tijekom obrade) te kućni ljubimci (npr. kornjače i reptili). Uzročnici se iz stolice mogu dalje prenijeti hranom i vodom, navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
Učinak crnog ugljena: Liječnica Čilić je otkrila i koliko crni ugljen zapravo pomaže kod toksina u organizmu i proljeva: "Aktivni medicinski ugljen je stari lijek koji ima sposobnost vezivanja toksina i otrovnih tvari jer je porozne strukture. Na taj način veže te sastojke za svoju površinu i ne dopušta resorpciju toksina kroz sluznicu crijeva u organizam te ih tako vezanog izbacuje stolicom. Bitno je uzeti ga u dovoljnoj količini i po mogućnost nakon jedan sat od uzimanja sumnjive hrane. Česta je greška pacijenata da popiju tabletu ugljena kao i sve druge lijekove, međutim pravilno je tabletu zdrobiti između dvije žlice i pomiješati s malo vode i popiti."
Prevencija crijevnih infekcija: Ugodno ljetovanje bez crijevnih infekcija je moguće uz pridržavanje osnovnih mjera za sprječavanje crijevnih infekcija: redovito i temeljito pranje ruku toplom vodom i tekućim sapunom, termička obrada hrane, temeljito pranje voća i povrća, izbjegavanje držanja hrane na sobnoj temperaturi i prigrijavanje hrane, izbjegavanje konzumiranja nepasteriziranog mlijeka i higijenski sumnjive površinske vode. Svaki slučaj infekcije salmonelom je obavezno prijaviti nadležnoj epidemiološkoj službi i pratiti kliconoše, navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
Do trovanja hranom dolazi unutar jednog do 36 sati nakon konzumacije onečišćene hrane, a očituje se kroz mučnine, povraćanja, bolove u trbuhu, proljev, glavobolju i opću slabost. Ti simptomi najčešće traju od jednog do sedam dana. I dok uživate u omiljenim namirnica, poput sladoleda ili salata, mogli biste si napraviti zdravstveni problem.