Pelin se još naziva i akčenac, bili pelin, đul, gorčika, gorki, vermut i tako dalje. Eterično ulje i čaj od pelina sadrže niz spojeva koji pomažu u obnovi organizma, a i kod raznih bolesti.
Pelin u sebi sadrži glikozide i gorke tvari. Osim toga sadrži i organske kiseline kao što su jabučna, taninska i jantarska. Listovi pelina sadrže zelenoplavo eterično ulje tujon, terpene, tanaceton i soli kalijana i mangana. Pelin je biljka koja raste razgranato i ima srebrnkaste listove. Specifičnog je i jakog mirisa, a okus mu je gorak po čemu je pelin najviše i poznat. Koristio se još u doba Rimljana i Grka kao lijek.
Ljekovito djelovanje čaja od pelina
Ljekovitost biljke pelin je velika, no treba se koristiti u pravilnim dozama. U suprotnom može uzrokovati nuspojave slične halucinacijama.
Ovo su samo neka od ljekovitih svojstava čaja od pelina:
- potiče apetit
- služi za okrijepu nakon bolesti
- otklanja probavne smetnje kao što je nadutost
- omogućava bolju cirkulaciju
- pospješuje trudove kod trudnica
- pomaže radu jetre i žuči
Čaj od pelina može se koristiti i samo za okrijepu ali je odlično nakon operacija ili teških bolesti. Otklonit će probavne smetnje i nadimanje, te olakšati probavu. Brojna ljekovita djelovanja pelina povoljno utječu na cjelokupni organizam. Dugotrajnim korištenjem smanjit će se neugodni simptomi šećerne bolesti, nepravilnog rada crijeva, smetnje u radu jetre, žući i slezene. Ova biljka pozitivna je i za funkcije ženskih spolnih organa.
U probavi pelin omogućuje čišćenje organizma od nametnika. Zato je odlično sredstvo u prevenciji protiv gastritisa želuca, proljeva, prevelike kiseline u želucu, debljine, žutice, žgaravice te lošeg zadaha.
Izradite sami svoj čaj od pelina
Biljka pelin bere se između srpnja i kolovoza prije nego krene cvjetati. Mogu se brati korijen i list, a koristiti se može svježi ili sušen u hladu. Od pelina se mogu, osim čaja, raditi i tinktura, ekstrakt, vino i prah.
Čaj od pelina
Izrada ovog čaja je vrlo jednostavna. Trebat će vam 5 do 15 grama listova pelina. Prelijte ga s pola litre ili litrom vode, pričekajte 15 minuta. Nakon toga procijedite i možete ga piti. Pazite da ne stavite preveliku dozu listića, a premalo vode kako ne bi došlo do nuspojava. Pije se 2 šalice dnevno prije ili poslije jela.
Prah od pelina
Prah od pelina pije se u kapsulama. Preporuča se korištenje do tri šalice dnevno, ali ne duže od tjedan dana.
Vino od pelina
Šaku listova od pelina stavite u litru bijelog vina. Takvog ostavite da odstoji dva tjedna. Nakon toga procijedite i možete ga piti. Odličan je za piti kao aperitiv, u malim čašicama i to tri do četiri dana za redom. Ako se borite s glistama, ovo je odličan način za riješiti ih se. Pijte čašicu dnevno natašte.
Oblozi od pelina
Namočite toplu krpu u uvarak od pelina. Uvarak ćete dobiti tako da čvrste dijelove biljke kao što je u ovom slučaju korijen, ekstrahirate na temperaturi od 90°C. Topli oblog stavite na bolno mjesto. Ovakvi oblozi koriste se kod otvorenih rana ili nagnječenja tkiva.
Tinktura od pelina
Kako bi dobili tinkturu od pelina, jedan dio suhog praha natopite u 5 dijelova po 70% alkohola. Zatvorite posude, promiješajte svaki dan i držite tako 10 dana. Kada dovoljno odstoji profiltrirajte. Koristi se tako da do 20 kapljica stavite u čaj i uzimate pola sata prije jela ili sat poslije jela.
Napomene pri korištenju čaja od pelina
Kao što smo naveli, čaj od pelina je ljekovit osim ako se ne uzima u prevelikim dozama. Osim toga trebate paziti na ovo:
- ne smiju ga koristiti dojilje jer će utjecati na mlijeko
- ne smije se uzimati ako se sumnja na cerebralnu kongestiju
- ne smije se uzimati pri iritaciji želuca već samo kao prevencija tome
- ako koristite preparate s dodatkom željeza, ne smijete uzimati pelin
Ako niste sigurni smijete li i u kolikoj dozi koristiti čaj od pelina, posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.
.